Ännu en poängkung i stark Åbytrupp

Poängkungarna är kvar sen förra säsongen. De får sällskap av ytterligare en.

Adam Wastesson hoppas göra många mål för Åby.

Adam Wastesson hoppas göra många mål för Åby.

Foto: Magnus Andersson

Innebandy2019-09-26 11:00

Åby Oilers fick ta klivet ner från allsvenskan till division 1 inför den här säsongen. Samtidigt fick mångårige tränaren Magnus Bagge lämna, och in kom istället Niclas Johansson från de egna leden. Förra säsongen var han tränare för Åbys division 4-lag.

Med ny tränare blir det ett lite mer försvarsinriktat Åbylag som kliver in på planen.

– Vi försöker fokusera mycket på försvarsspelet, har tränat mycket på det. Jag ska dock fortsätta göra mitt jobb som är att dunka in mål, säger Adam Wastesson och skrattar.

21-åringen, med KFUM Norrköping som moderklubb, har närmast öst in mål de senaste säsongerna. Förra säsongen blev det hela 65 poäng (44 mål och 21 assist) på 19 matcher i Finspångs dress i division 2. Säsongen innan spelade han i allsvenskan, och även kval till SSL, med Strängnäs, där han svarade för 15 poäng.

– Lärorikt att få spela och träna med mycket bra spelare. Jag utvecklades både på och utanför planen, säger Adam.

Nu är han tillbaka i Östergötland igen, för att göra poäng i ettan.

– Jag hoppas ju göra ett antal. Det är egentligen dumt att säga nåt innan serien, men målet är att göra minst 40 poäng. Jag tror det kommer gå bra, jag har kommit in bra i laget och haft en lyckad försäsong, säger Adam, som mestadels har spelat i samma kedja som Felix Karlsson och Tobias Lundqvist.

Trots att laget ramlade ur allsvenskan är stora delar av förra säsongens trupp intakt. Nyckelspelare som Jonathan Pegler, Mathias Pettersson och Jimmy Bagge är alla kvar. Med ännu en poängkung in i laget kan Åby bli svårstoppat.

– Det är tufft i ettan också med många bra spelare och det vore dumt att säga att vi ska vinna serien, men målsättningen måste i alla fall vara kval uppåt. Topp fyra i så fall, men mycket beror ju på dagsformen, säger Adam.

I premiären på söndag väntar Kalmarsund Ungdom på bortaplan.

– Vi är redo, genrepet mot Farsta, som är topptippat i sin division 1-serie, var bra.

Sportchefen Pelle Karlsson hoppas på en rolig säsong i Åby Arena även om det kan ta ett tag innan det nya spelsystemet (2–1–2) sitter fullt ut. 

– Jag ser att många tippar oss som seriesegrare, men det är inte alltid det bästa laget som vinner till slut, säger Pelle.

Rasmus Stenström, nygammal målvakt från Kalmarsund, är tillbaka i Åby, liksom backen Gustav Nåfält som är redo för spel igen efter sabbatsår från innebandyn.

Philip Fox, Kevin Hansson, Marcus Bohman och Henrik Åhs har lämnat laget under sommaren. Simon Tvingsell och Filip Ljungström rehabiliterar knäskador.

Fredrik Nordström blir ny assisterande tränare, men ska även fortsättningsvis vara målvakt.

Karta: Åby Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om