Därför har Hästens Borg hittat rätt i höst

Omställningen var tuff ifjol, men nu har Erik Borg hittat rätt i allsvenskan. "Nu känner jag att jag är på en högre nivå hela tiden", säger han.

Erik Borg har tagit nya kliv den här säsongen.

Erik Borg har tagit nya kliv den här säsongen.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-11-27 07:00

Det är just vad det handlar om. Erik Borg vräkte in poäng i Halmstad i division 1 säsongen innan han kom till Vita Hästen. En "våning" högre upp krävs det lite mer för att vara tongivande.

Erik Borg medger att det tagit sin tid att komma in i det.

– Det är tuff, sedan kan man ha lyckosäsonger. Men att hålla över 52 omgångar är svårt. Jag hade bra matcher förra året också men sedan var matchen efter inget vidare, säger han efter tisdagens träning.

Det är där han framför allt tycker att han hittat mer rätt i höst. Än så länge har han också fått stort förtroende från de nya tränarna.

– Nu känner jag att jag är på en högre nivå hela tiden och presterar dag in och dag ut. Det är det som är det tuffa, att hålla jämnheten. Att inte göra en bra match och sedan vara nere i skiten igen.

Är det jämnheten du känner att du har hittat nu?

– Ja, mycket mer i år. Det är klart att jag haft någon match som jag hade velat göra annorlunda i år också men överlag tycker jag att det har varit bra. Jag, Krekula (Simon) och "Degen" (Arvid Degerstedt) som spelat mest ihop har fått bra snurr på grejerna. Det gäller ändå att fortsätta vara ödmjuk, säger Borg.

Är det också något nytt att anpassa sig till när man varit van att ösa in poäng i division 1?

– Ja, det är ett annat sätt att tänka. I division 1 kunde jag göra fyra–fem poäng i en och samma match, då springer det iväg lite. Nu är det mer att hålla över tid och sätta laget före jaget.

Vita Hästen har en stark centerbesättning den här säsongen. Där är Erik Borg en viktig del. Tränaren Tony Zabel beskriver 22-åringen som en spelare som är villig att göra det som krävs för att utvecklas.

– Min roll i år mot ifjol är ganska lik faktiskt. Jag har vuxit till mig ett år och framför allt utvecklat den defensiva rollen som är väldigt viktig som center.

Hur känner man efter fem raka segrar?

– Det känns kul. Det är roligt att komma till hallen. Det har det varit hela året i och för sig, men det ger en liten extra krydda på det. Speciellt när det är tight och man inte hinner slipa på detaljer så mycket. Vi hinner inte göra några jätterockader och då är det skönt att våra grejer funkar.

Och jämfört med förra säsongen är det ganska stor skillnad?

– Ja. Man ska vara ärlig och säga att vi har snart fått ihop de poängen som vi hade på hela förra säsongen. Så enkelt är det. Så det är klart att det är otroligt mycket roligare nu. Vi gör det som krävs och vi gör det för varandra.

Erik Borg var en av de sista att presenteras i truppen för den här säsongen. Men han var hela tiden inställd på att han ville vara kvar i somras. Till slut blev det så också.

– Mitt huvudsyfte var att vara kvar, det tror jag Hästen ville. Men sedan tog det lite längre tid än båda parter trodde. Det är klart att när det drog ut på tiden började man fundera lite vad man skulle hitta på, men jag ville vara här och hade is i magen. Det var skönt att det blev så.

Erik Borg har tagit nya kliv den här säsongen.
Erik Borg har tagit nya kliv den här säsongen.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!