Norrköpings kommun har beslutat ansöka om att arrangera SM-veckan 2020.

– Efter den fantastiska SM-veckan förra året är vi mycket intresserade av att se den här ytterligare en gång. Ansökan ska vara inskickad senast i oktober och det kommer vi göra, säger Mattias Persson, evenemangsansvarig i Norrköpings kommun.

SM-veckan förra sommaren (6-13 juli) lockade massor med folk till Norrköping. Närmare 50 olika idrotter avgjordes runt om i stan. Omkring 100 000 personer besökte arrangemanget, som i efterhand även visat sig vara en riktig vinstaffär för kommunen. Den turistekonomiska omsättningen beräknades ha landat på drygt 61 miljoner kronor.

– Att det blev så fantastisk lyckat senast är förstås en bidragande faktor till att vi söker igen. Det är viktigt ekonomiskt, men de sociala effekterna av SM-veckan är minst lika viktiga. Det ger fina förutsättningar för våra föreningar att visa upp sig och skapa intresse för de olika idrotterna, det kan vara ett jättebra sätt för barn och ungdomar att hitta nya idrotter att testa. Över tid är jag övertygad om att SM-veckan föder ett starkare intresse för idrott i stort, och därmed påverkar folkhälsan positivt, säger Mattias.

Exakt hur många konkurrentstäder som vill kämpa om den populära sommarveckan om tre år är inte klart än, men Mattias Persson hoppas att Norrköping ska ha en god chans.

– Jag vet att de allra flesta upplevde förra årets SM-vecka här som fantastiskt bra, både själva organisationen, men också med förutsättningarna i stort. Förhoppningsvis kan det påverka positivt, säger han.

2018 avgörs SM-veckan i Skellefteå (vinter) och Helsingborg/Landskrona (sommar) medan Malmö har sommarveckan 2019. Sen kan det alltså vara dags för en favorit i repris i Norrköping.