Norrköping RD skippar svenska ligan

Norrköping Roller Derby har valt bort elitserien den här säsongen. I stället vill klubben klättra på den internationella rankingen.

Catharina Bergström  och Angelica Lundin, lagkaptener i NRD A.

Catharina Bergström och Angelica Lundin, lagkaptener i NRD A.

Foto: Privat

Roller derby2019-09-30 10:01

NRD har tagit SM-brons tre år i rad men kommande säsong kommer vägen mot eventuella medaljer inte gå via den svenska ligan.

Anledningen är beslutet att inte spela i elitserien 2019/20.

I stället är målsättningen att avancera på den internationella rankingen som handhas av det internationella förbundet WFTDA, Women´s Flat Track Roller Derby Association. De sex högst rankade svenska lagen kommer nämligen också bli direktkvalificerade till SM-slutspelet, oavsett om de har spelat i elitserien eller inte.

– För att klättra på rankingen måste vi spela matcher mot andra WFTDA-anslutna lag, och det är inget som sker i seriespelet. Vår matchkalender fylldes upp snabbt och då tog vi beslutet att stå över seriespelet, berättar lagkapten Angelica Lundin.

I dagsläget har NRD en blygsam 328:e plats på världsrankingen, och 49 i Europa. En del i betygsättningen är också att kunna arrangera bra hemmamatcher. Första tillfället blir nu i helgen när NRD arrangerar matcher i Stadium Arena med Dirty River Roller Derby (Åbo, Finland), Oxford Roller Derby (Oxford, England), BSTRDs (Stockholm) och Royal Army (Stockholm).

Den gångna helgen bättrades rankingen på när NRD A besegrade Copenhagen Roller Derby Allstars med 126–77 i Köpenhamn.

– En otroligt rolig och tuff match och vi är stolta över att prestera så bra mot ett bättre rankat lag. Detta är ett bra bevis på att vår träningsplan fungerar som den ska och det känns lovande inför kommande helgs matcher, säger Angelica Lundin.

Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!