Vilket kval.

Stenhårt. Jämnt. Bra innebandy.

Med ett Stockholmslag som vinnare.

– Det är klart det är lite bittert. Men grabbarna gjorde en fantastisk match. Det var säsongens bästa, helt klart. Två bra innebandylag som verkligen ville spela innebandy, summerade Åby-tränaren Magnus Bagge halvtimmen efter slutsignalen och torsken med 5–6 i den avgörande kvalmatchen mot Älvsjö.

Kunde varit Åby

Han var lugn och sansad. Någon frustration fanns inte alls. Bagge var stolt, helt enkelt.

– Det kunde lika gärna varit vi som gjorde det sista målet. Vi hade våra chanser, till exempel en boll i ribban vid 5–5. Anledningen till att vi gick ifatt och om i tredje var för att vi hade ett så bra power play, men där vi i det tredje gick bort oss och deras kille som varit utvisad kom fri och gav dem ledningen, sa Bagge.

Med fem minuter kvar att spela gjorde Joakim Wiklund 6–5 för sitt Älvsjö. En viss forcering kom från gästerna, men utan att ge resultat. Innan det hade matchen svängt ganska så duktigt. 2–0 blev till 3–4, som senare blev till 6–5.

– Sista halvan, där lagen bytte chanser, var fantastiskt bra. Det här är seriens två bästa lag, tycker jag, sa Bagge.

"Jätteviktigt"

Under lördagen frälste Åbys Olle Abrahamsson laget med en sekund kvar att spela – och tvingade fram den tredje matchen. 60 helt avgörande minuter som så när tog Åby ett steg närmare allsvenskt spel.

Åby Oilers säsong kan enligt Bagge sammanfattas med betyget "mer än godkänt".

– Vi ville bli topp fyra, det blev vi. Och vi genomförde kvalet bra. Vi dör absolut inte av en säsong till i division I.

Vad betyder det för detta unga lag att ha gått igenom ett kval?

– Så klart jätteviktigt och nyttigt. Det här tar vi med oss till nästa säsong, menade Bagge.

Älvsjö får nu möta Onyx i nästa runda, om en plats i allsvenskan.