Efter de senaste förlusterna prioriterade Hästen försvarsspelet den här gången, det var tydligt från början. Efter ett tag vågade sig hemmalaget även framåt. Adam Schmidt trollade med pucken och hittade Rickard Palmberg, som rakade in ledningspucken från nära håll.

– Det var en sån match där det kändes bra med det mesta från början. Det kändes bekvämt där ute och jag känner mig stark mentalt också, sa Schmidt.

Den 25-årige amerikanen har haft en riktigt bra säsong i Hästen så här långt. Med 17 mål och 15 assist har han dragit på sig intresse från SHL. Med tanke på hur pass bra han var på torsdagskvällen är det fullt förståeligt. Förutom ett mål och två assist var Schmidt lyckosam med det mesta han gjorde på isen.

– Jo, jag har haft ett bra år och det är alltid skönt att göra poäng. Jag trivs mycket bra i klubben och det har stor betydelse, sa Schmidt i korridoren utanför omklädningsrummet med glada hemmaspelare.

Med bara dryga minuten kvar av första perioden ökade Schmidt på till 2–0 efter fint power play när förre Hästenspelaren Juha Uotila satt utvisad.

Styrning av Victor

Västerås, som nu har åtta raka förluster, kom ut som ett nytt lag efter pausen. Betydligt aggressivare och hetare fick man ner spelet i Hästens försvarszon och utdelningen kom också. Två power play senare var det kvitterat, men Hästen skulle få sista ordet i mittenperioden. Även det målet kom med en man mer på isen. Jesper Samuelsson tryckte till från blålinjen och Victor Crus Rydberg styrde in 3–2 från nära håll drygt halvvägs in i matchen.

Samme Crus Rydberg som var i fokus även efter senaste mötet med Västerås. Hans smått osannolika straff säkrade segern då, och även nu svarade han alltså för ett viktigt mål.

– Det har blivit bra senaste matcherna mot Västerås, sa Victor skrattande, men kom snabbt fram till att det handlar om ren tillfällighet.

"Träffar ett fall av tio"

Viktigt var det hur som helst efter Hästens tappade ledning.

– Skönt att studsa tillbaka i ledning och att vi kom tillbaka upp på hästarna igen efter vår dipp där, sa Victor.

Han erkände att det även var lite av en tillfällighet att hans styrning hittade nätet.

– Jag stod framför kassen och fick ut klubban. Ett sånt läge som man kanske träffar rätt i ett fall av tio, men lite flyt ska man väl ha, sa Victor och log.

Flyt är oftast något man förtjänar och efter en tredje period där Hästen hade bra koll på läget förtjänade laget också de tre poängen. Marcus Eriksson satte 4–2 i tom kasse med bara fåtalet sekunder kvar.