Fyra raka matcher med noll poäng. Det har satt Vita Hästen i ett läge där man ser ut att tappa sin plats bland de åtta första i tabellen. Trenden är i alla fall inte på lagets sida just nu där man dalat ner till tionde plats i kampen om den sista platsen till playoff-spelet.

Mora är sjua på 75 poäng och är rimligen klart för vidare spel tillsammans med lagen där ovan – även om det rent matematiskt fortfarande kan förändras. Men bakom dem är fem lag inom fyra poäng inför de tre sista omgångarna.

– Timrå har överraskat och sett väldigt bra ut på slutet. Nu har jag inte programmet för Vita Hästen i huvudet, men det blir jäkligt tufft för dem. Nu föll Västerås igår och det känns lite som att de spelade bort sig där, säger Harald Lückner om kampen runt det viktiga strecket.

Artikelbild

| Harald Lückner anser att Vita Hästen har ett tufft läge.

Typiskt att slappna av

Som expert i Cmore bevakar han serien kontinuerligt. Just nu hemma i Dalarna där det var bevakning i Leksand igår och fortsätter med match i Mora imorgon kväll. NT-sporten når experten efter en skidtur i spåren runt Mora där han bott i flera år när han tränade laget.

Harald Lückner får chansen att analysera Vita Hästens tunga period och vad som gått snett.

– Nu har jag inte sett dem på länge så jag vill inte gå in på det i detalj, men jag såg dem när de slog Mora på straffar och sedan vann med 3–1 hemma mot Leksand och då såg det väldigt stabilt ut, säger Lückner som inte hade väntat sig den här utvecklingen.

Artikelbild

– Det förvånar mig faktiskt. Det såg väldigt stabilt ut och kändes givet med playoff. De hade en hög lägstanivå och bra disciplin i laget. Sedan fick de väldigt många hemmamatcher under en period innan Melodifestivalen i hallen och då var de lite före alla andra.

Nu har spelprogrammet utjämnats.

Samtidigt har Vita Hästen haft mycket skador under säsongen men hanterat det bra. Nu när många är tillbaka har spelet blivit sämre.

– Det kan vara lite typiskt att man slappnar av då och tror att allt är lugnt. Den här serien är precis som SHL, man måste prestera på topp varje match för att ta några poäng, säger Harald Lückner.

Nytta av fjolårsspurten?

Inför säsongen trodde många experter på Vita Hästen som ett lag för vidare spel om SHL-platserna. Laget var där ifjol mot Modo och fick behålla sin stomme i laget inför den här säsongen.

Chansen finns fortfarande, men vägen dit ser tuff ut nu.

– Jag tippade dem topp-åtta, men samtidigt ska man veta att andra året alltid är svårt. Ifjol hade de inga förväntningar på sig alls. Jag tycker ändå Nicklas Czarnecki och Micke Johansson gjort ett jäkla bra jobb där nere som fått ihop det här och skapat ett bra samarbete med Örebro.

Men tror du de klarar att reda upp det här nu och ta sig till playoff?

– De har satt sig i ett väldigt tufft läge. Som jag ser det står det mellan Pantern, Vita Hästen och Timrå om den sista platsen.

Ifjol dippade laget vid den här tiden men redde ut det på slutet av grundserien och sedan gick det väldigt bra, har man någon nytta av det nu?

– Det var väl tredje sista omgången som de åkte ner och vann i Karlskrona? Hade de inte gjort det hade de riskerat kval neråt. Det är något väldigt positivt och om man kan relatera till något som verkligen hänt och om man kan ha en sådan bild på näthinnan kan det vara en fördel att ta fram det.

Senast på söndag får vi svaret om Vita Hästen lyckas reda ut situationen och skapa nya kvalfester i Himmelstalundshallen – eller om det här är säsongens sista vecka för Norrköpingslaget.