– Jag har valt att satsa vidare på min civila karriär, berättar han.

30-åringen har under de tre senaste åren varit Vita Hästens lagkapten och en ledare på isen med sin energiska spelstil som dragit med lagkompisarna.

Nu lägger han ned sin hockeykarriär.

– Jo, det var ett jäkla svårt beslut. Jag har vägt in alla saker och landat i att det är rätt tid att gå vidare, säger "Banka".

Smidig övergång

Under åren i Tingsryd utbildade han sig till civilekonom, han har arbetat halvtid under de senaste åren som ekonomiassistent och nu fortsätter han det arbetet i ett Norrköpingsföretag inom betongbranschen.

– Det blir en smidig övergång att byta karriär. Dessutom ska jag och min fru få barn under sensommaren, berättar han.

2012 kom han till Vita Hästen från Tingsryd och avslutade alltså karriären i allsvenskan.

– När jag ser på Linköpingslaget som vann J20-guld så är jag en av få som varit förunnad att fortsätta på den här nivån så länge, säger han.

Fem säsonger

Han kommer att bo kvar i Norrköping, följa sitt lag och hoppas att fortsätta kunna vara en del av det på något sätt när allt har landat.

– Jag brinner för föreningen. Hockeyn och Hästen har varit en extremt stor del av mig. Jag kan tänka mig att det kommer att kännas jobbigare i september att vara utan det.

Under sina fem säsonger i Hästen har han gjort 42 mål på 233 matcher. Han har oftast fått leda tredje eller fjärdefemman och sällan blivit firad matchhjälte, mera en hårt arbetande forward.

Nu släpper han kaptensrollen han haft de tre senaste åren.

– Det har varit en stor ära, tre härliga år, säger Henrik Bankelius.

Vad blir det i stället?

– Det finns många sätt att aktivera sig. Marcus Gunnarsson har tjatat på mig att jag ska spela golf med honom. Nu får jag fler lediga kvällar och helger.

"Alltid fått hundra procent"

Tränaren Jonas Johnsson fick beskedet från Bankelius efter påskhelgen.

Blev du överraskad?

– Både ja och nej. Man kan inte räkna med något i det här. Det är tråkigt att han slutar, synd på många sätt. Samtidigt är det förståeligt i hans fall att istället ägna sig åt sin civila karriär. Han är en fantastiskt bra person som alltid ger allt. Som spelare har han inte haft så hög poängproduktion, utan mera varit en karaktärsspelare som tagit stort ansvar. Inställningsmässigt är han fantastisk, jag har alltid fått ut hundra procent av honom, svarar Jonas.

Har du hans ersättare som kapten klar för dig?

– Nej, vi får se. Hela truppen är ju inte klar än, men visst har jag mina tankar, svarar Hästentränaren.