Norrköping Dolphins fick det där gyllene läget med ett enda skott för seger med drygt tio sekunder kvar klockan, men lika snabbt det dök upp lika snabbt studsade bort.

När röken lagt sig, dimman lättat och luften gick att andas igen efter den här holmgången, bataljen och duellen så stod mästarna från Södertälje där med segern – igen. Vi har sett och känt det så många gånger tidigare, men det finns egentligen inte så mycket att deppa över i Adnan Chuks Dolphins den här kvällen.

Två förlorade poäng – i dubbel bemärkelse (matchen slutade ju 64–66 till slut) – gör ingen säsong.

Att 3 482 (!) åskådare var på plats, där många mötte och såg det nya, modiga och brinnande Dolphins uppträda på det här sättet för kanske första gången, är värt så mycket mer.

De bjöds på en rysare av klass och fick en kittlande smak av slutspelet.

Många trodde nog Södertälje hade avgjort det här med drygt fem minuter kvar av matchen, när Dino Pita bestämde sig för att ta precis allt i sina egna känsliga händer. Gästerna gjorde blixtsnabbt 11–0, när 56–51 förvandlades i ett ögonblick till 56–62.

Pita svarade för sju raka poäng, där han fick lite väl oförskämt mycket tid och utrymme för en klockren trea mitt i det svepet.

...eller som Chuk, milt uttryckte, det.

"Pita kan blunda lugnt, ta en kopp kaffe under tiden och sedan sätta den trean. Vi får inte lämna honom så fri".

Ni fattar läget.

Dolphins var dock inte slaget utan sprang, slet och kämpade sig tillbaka i protokollet i takt med den allt mer intensiva och laddade stämningen på läktarna. Johnell Smith drev på, men närmare än 64–65 kom inte hemmalaget. Man var ett skott från segern, men det blev aldrig ens något skott. Mikael Lindquist försökte hitta något utrymme mot korgen utan att lyckas. Han sprang rakt in i mästarnas vägg.

Där och då dog drömmen om en finfin skalp den här kvällen.

Det sved säkert också ett hemmasviten sprack i toppmatchen, som verkligen levde upp till förväntningarna och lite till, men någonstans, djupt där inne, vet Dolphins att det kommer en ny chans innan den här säsongen är över.

De vet också att de kan.

"Vi sliter, vi jobbar och vi ger allt. Det finns en stolt tradition här i Norrköping som vi ska leva upp till", menade också Chuk, när den värsta besvikelsen lagt sig.

Det kommer, som sagt, mera.