Stolta Stad
Grand på Drottninggatan gick i graven den 23 oktober 1986. Biografen hade då byggts om till Grand 1-2-3 enligt det moderna biokonceptet.
Laddar...

När staden hade biografer i alla väderstreck

Norrköping

Just nu pågår Norrköpings Filmfestival, Flimmer för fullt. Den elfte i ordningen. Vilket passar perfekt för en liten tillbakablick till tiden när staden hade ett flertal biografer.

Flimmer är som vanligt fullspäckad med filmer som normalt aldrig skulle ha visats i Norrköping. Filmerna visas på Harlekinen på Konstmuseet, i Hörsalen och på Lilla Teatern.
Hösten är också synonym med att gå på bio. Nuförtiden är det, förutom Harlekinen, Filmstaden som har ?monopol? på själva utbudet. Men det fanns en tid, inte så särskilt länge sen, när Norrköping var staden med de många biograferna. Exempelvis Rialto, Royal, Odéon, Saga, Röda Kvarn och Aveny.
I Norrköpings Tidningar tog bioannonserna på 50-talet ibland upp nästan en helsida och att gå på bio var det stora folknöjet. Televisionen hade ännu inte riktigt slagit igenom och konkurrensen återfanns i stället i populära program på radio.
James Dean med Ung rebell
Till och med bioannonserna var mer personliga. Filmstjärnor som James Dean och Tony Curtis bad just dig att gå på bio den eller den kvällen.
Lördagen den 16 maj 1959 var det flera premiärer på gång bland biograferna. På Grand visades Ung rebell med James Dean i en nypremiär och på Saga spelade Johnny Weismuller på nytt hjälte, nu i filmen Djungel-Jim i dödsdalen. På Skandia var det nypremiär för Povel Ramels filmspex Ratata, ?fruktansvärt rolig?, enligt recensionerna.
Röda Kvarn visade Genom eld och vatten med Esther Williams och Red Skelton och biografen City på Repslagaregatan visade Boris Karloff
i Frankenstein hämnas.
Saga var sämst
I mitten av 50-talet fanns det tio biosalonger på olika håll i innerstan. Absolut sämst och definitivt minst var Saga på Drottninggatan 24, särskilt om man fick plats längst framme vid duken. Då var det en uppenbar risk för nackspärr.
Sagas föregångare på platsen var biografen Kronan, som hade öppnat som så kallad kinematograf 1904, men då enbart med en liten salong en trappa upp. Senare byggdes den ut till en riktig biosalong, med en inredning i art deco. Saga var ändå en institution och där kom alltid vi
i Ljuragänget in på barnförbjudet, trots att vi inte var fyllda 15.
Nästan granne med Saga, men på Trädgårdsgatan låg Odéon, en ganska stor biograf och av många ansedd som stans bästa. Odéon lades ned i början på 60-talet och blev sedan bingohall och ett forum för popkonserter.
700 platser
På Repslagaregatan i Godtemplarnas hus låg City, invigd 1952. City var just en sådan där biograf, där man tyckte att man kände både vaktmästaren och kassörskan. Den var med andra ord mycket hemtrevlig.
Längre söderut på Drottninggatan låg Aveny, stans största biograf med 700 platser. Aveny var den bästa biografen på många sätt. En stor salong med en stor duk. Här kunde vi se filmer i så kallat Todd-Ao 70-format. Även foajén med sina stora glasväggar var tilltalande.
Och det var på Aveny som vi i Ljuragänget satt och njöt av Woodstock-filmen 1970. Det var århundradets musikfest och efter Woodstock blev stora musikfestivaler legio.
Festivalen hade arrangerats året innan och hemma på Ljura gick vi bara och väntade på filmen och det var först då, när den visades på Aveny som vi riktigt förstod storheten med Woodstock-festivalen.
Men nya tider var i antågande och den första vågen av biografdöd drabbade Norrköping under 1960-talet. Då försvann i tur och ordning Rialto på S:t Persgatan, Saga på Drottninggatan och Odéon på Trädgårdsgatan. Då hade redan Roxy på Södra Strömsgatan, nuvarande Fleminggatan, gått i graven.
Nya koncept
Rialto blev därefter ett ungdomsställe, ?mest sunar i lokalen?, enligt Norrköpingsprofilen, Håkan ?Nille? Nilsson, som var med när det begav sig.
Under 80-talet förändrades biograferna. Konceptet med flera salonger på ett och samma ställe kom till Norrköping i mars 1977 då Sandrews öppnade. Något som skulle visa sig vara vägledande. Det var även på 70-talet som Röda Kvarn byggdes om till Camera.
Men de stora biosalongerna kunde inte längre bära sina kostnader och i december 1988 invigdes Filmstaden med åtta nya biosalonger. Ett par år in på 1980-talet, i juni 1982, visade Skandia på Drottninggatan, som ansågs ha den bästa godiskiosken, sin sista film.
Sist ut
Två år senare var turen kommen till Royal vid Norra Promenaden och därefter var det dags för klassiska Aveny, att slå igen. Sista filmen på Aveny visades i juni 1986.
Grand på Drottninggatan gick i graven den 23 oktober samma år. Biografen genomgick en stor modernisering i mitten av 80-talet då den stora salongen byggdes om till Grand 1-2-3 enligt det moderna biokonceptet.
I december 1988 visades de sista filmerna på Norrköpings sista kvarvarande biosalonger av storformat. City och Camera bommade igen för gott.
En bioepok var över.

 

Lasse Södergren, 011-200 151, lasse.sodergren@nt.se

Dela och kommentera

sdds

  • Publicerad
  • 2009-10-08 10:02
  • Senast ändrad
  • 2009-10-08 10:14


Ny och omfattande rivning på gång i varuhuskvarteren

Norrköping Det var ett bra tag sen som det revs längs den södra delen av Drottninggatan. Men nästa år vill Fastighets AB L E Lundberg riva det hus, där Södra Päls återfanns i 30 år.


Spårvagnen rullar mot Ringdansen

Norrköping I dag, torsdagen den 21 oktober, händer det något stort. Spårvagnen ska börja rulla till Ljura och vidare mot Hageby och Ringdansen.


Centric-huset - Otto Mobergs version av skyskraporna

Norrköping Vad har hotell Centric i Norrköping att göra med hotell i kanadensiska Vancouver? Jo, de är uppförda av samme man. Otto Moberg, från Norrköping.


En pylon ska bort

Norrköping Det hus som Lundbergs planerar att riva vid Hötorget är en del av ett historiskt kvarter. Här gick förr det forna stadsplanket fram, gränsen för den dåvarande staden.


Fullt av liv i den forna snusfabriken

Norrköping Renoverad och restaurerad. Så står den tidigare snusfabriken i kvarteret Knäppingsborg i dag. Och full med hyresgäster.


Kulturnatten lyser upp tillvaron

Norrköping I år firar den 25 år. Jämfört med grannkommunens Humanistdygn har Kulturnatten i Norrköping alltid varit fränare i sin attityd, tuffare i sitt kulturutbud och mer rakt-på-sak.


Nybakat i Knäppingsborg när Bagarstugan flyttar

Norrköping Nu händer det saker i gen i kvarteret Knäppingsborg. Bagarstugan ska utvidga sin verksamhet och flytta till en annan del av området, till längan på andra sidan Swartzens valv. Samtidigt vill Henry Ståhl Fastigheter glasa in utrymmet mellan husen som rymde de tidigare mjöl- och snuskvarnarna.


Från rivningstomt till dyra och Strömnära bostadsrätter

Norrköping Föregångaren bjöds symboliskt ut för en krona. Men då hade förfallet gått för långt och den anrika byggnaden revs till slut. Här ska HSB Östra Östergötland bygga ett hus med bostadsrätter där den dyraste, en stor femma, hamnar på drygt 5,2 miljoner i pris.


Med spår från 1600-talets Norrköping

Norrköping Det är ett kvarter, som för Norrköpingsborna förr var lika med stadens fattigvård. Men här gräver arkeologerna vid företaget Arkeologikonsult sig långt ner i historien, tillbaka till början av 1600-talet.


Bitter kanalstrid slutade till Norrköpings nackdel

Norrköping En smutskastning och en lobbyism. Men det blev inte Norrköping som vann striden om Göta kanal. Efter en segsliten tvist drogs kanalen i stället mellan Vättern och Söderköping.


En hundrårig överlevare firas

Norrköping Rådhuset är en byggnad som vi nästan tar för given. I år fyller den pampiga byggnaden 100 år.


Industrilandskapet - från förfall till stor förnyelse

Norrköping Från surbullar till studenter. Från pappersindustri till konserthus. I dag ser vi på Industrilandskapet vid Strömmen som en självklarhet. Men att de gamla fabrikshusen står kvar där de gör var inte lika givet på 1960-talet och en bit in på 1970-talet.


Tidsdokument från en försvunnen tidsepok

Norrköping Det var inte bättre förr. Men det är både roligt och nyttigt att både titta på och ta till sig bilderna från dåtidens Norrköping. Landets fjärde stad.


Ett kvarter med tradition av vin, krut och bowling

Norrköping Det var ett anrikt kvarter, som hade upplevt både ryssarnas härjningar år 1719 och stora stadsbränder. Långt in på 1950-talet framstod det närmast som en lantlig idyll.


Anrikt kvarter ska vara en del av stråk i innerstan

Norrköping En avriven del av ett kvarter som ska bebyggas. Som i sin tur ska utgöra en del i det stråk som ska knyta samman centrum, Skvallertorget och Campus Norrköping. Det är visionerna och planerna för en del av Gamla Torget.


Axel minns den tyska invasionen

Norrköping I morgon, fredag, är det på dagen 70 år sedan som nazi-Tyskland invaderade Danmark och Norge. Här hemma höjdes beredskapen och det var många som fruktade att även Sverige skulle drabbas.


Rotmosestan - en idyll med häckar och snickarglädje

Norrköping Det kom ett mejl. Med en förfrågan om bilder på Rotmosestan, eller Västra förstaden som det egentligen hette. Vilket givetvis gav mig en anledning att dyka ned i bildarkiven.


Snö och köldknäppar är en del av vår vardag

Norrköping Snö, snö och ännu mera snö. Just nu upplever vi en vinter som heter duga. Och tittar man tillbaka händer det då och då att mycket snö är lika med kaos.


En rejäl dos Norrköpingshistoria har bytt ägare

Norrköping Anrika hus och miljöer längs Drottninggatan och Trädgårdsgatan har fått en lokal ägare. Det är fastighetsbolaget AB Magnentus som utökar sitt innehav i innerstan.


Nu får Kalvhagen nytt liv

Norrköping Krogar, lasarett, poliskammare och därtill en liten park, som en gång
i tiden inte hade så värst gott rykte. Förändringens vind ska snart svepa in över området mellan Strömsholmen och Grand Hotel.


Rekordvintern för 45 år sedan lamslog det mesta

Norrköping Vintern 1965-1966 var både lång och rejält sträng. Det slogs köldrekord. Men årets vinter ska enligt all statistik vara ännu värre.


Parkleken var en del av idén om svenska folkhemmet

Norrköping Folkparken, Vasaparken, skrammelplatsen vid Oxtorget och parkleken
i Ljuraparken. Förr fanns det gott om tillfällen för lek och spel vid de många lekplatser som drevs av fritidsförvaltningen.


Gamla rivningstomter på väster ska få nytt liv

Norrköping Avrivna kvarter är på gång att bebyggas. Det rör sig om höjden mellan
S:t Persgatan och Kvarngatan, inramad av Källvindsgatan och Klockgjutaregatan. Som har stått för fäfot i många, många år.


Gamla bankkyrkan blir festlokal

Norrköping Förändringens vind är på väg in i det som under flera decennier var Östgötabanken vid Tyska torget. Grand Hotell kommer att använda den pampiga banklokalen för konferenser och fester.


Tindrande jul längs stadens största affärsgata

Norrköping Det fanns en tid före varuhusen. Före den stora koncentrationen till den södra delen av Drottninggatan. Då stora delar av innerstan var som en enda julmarknad i december. Som vid Kungsgatan.


Inget för republikaner

Den som har ett speciellt intresse för Sveriges regenter har nu en ny sajt på internet att tillgå. Där kan man bland annat läsa intressanta artiklar om regentlängden, om huset Bernadottes historia, om Karl X Gustavs väg till makten, om drottning Kristina och om folkungarna.


Ny aktör in i ett kvarter med anor av socker

Norrköping Bronsfastigheter AB är ett fastighetsbolag som har planer på att bygga bostäder vid den norra delen av Saltängen. Och det i ett kvarter med anor tillbaka till ett av stadens sockerbruk.


Julhandeln var lugnare förr men lika motionskrävande

Norrköping Det börjar snart. Och det är långt kvar till målgång i det årligen återkommande hinderlopp vi kallar julhandel.


Aktiv hembygdsförening

Krokeks hembygdsförening är ännu en i raden av aktiva föreningar inom Norrköpings kommun. Man ligger bland annat bakom utgrävningarna vid Krokeks gamla kloster och är ansvarig för Marmorbruksmuseet.


Historisk hemmahamn

Norrköping Alla berörda instanser är eniga om att ett sjöfartsmuseum i Norrköping är en bra idé. Men de lokaler som har föreslagits ska användas till annat.


Stadsmuseet tar över Lars Alderins bildskatt

Norrköping I flera decennier har han fotat och filmat staden Norrköping med omgivningar. Inte minst stadens industrier. Nu lämnar fotografen Lars Alderin över sitt enorma bildarkiv till Stadsmuseet.


Idrottsmässan drog mer folk än Radio Nord

Norrköping I september 1961 ska man ha varit på besök i Norrköping för att göra reklam. För Radio Nord, den mest uppmärksammade piratradiokanalen någonsin i Sverige. Men någon succé blev det aldrig. Den återuppväckta Idrottsmässan var mer poppis.


En stadsantikvarie med rötterna långt upp i norr

Norrköping - Stadsmiljöer kan inte exploateras hur som helst. Det anser Bror Tommy Sturk, som sedan årsskiftet innehar posten som stadsantikvarie i Norrköping.


En del av Den goda staden

Norrköping Här stod en gång i tiden två av stadens vattenpumpar. I övrigt fanns ingenting. Förra året utfördes den
senaste förvandling av den lilla parken Samarien, granne med Saltängsbron.

Här byggs för visualisering

Norrköping Det är ett bygge som är ganska spektakulärt. Gamla miljöer som en gång rymde delar av stadens textilindustri är på väg att förvandlas till ett forskningscenter och en publik arena för visualisering av nya medier. Det största i Europa.


Sortera på:
SÅ HAR STAN VÄXT

Så har Norrköping vuxit från 1600-talet till 2000.

SÅ HAR STAN RIVITS

Så har Norrköping rivits från 1947 fram till 2000.

ÄLDRE STOLTA STAD-REPORTAGE


Fredag 18 april 2014
Senaste nytt sport
08:08 
Steen avgjorde för St Louis
17/4  Karlstad
Berglund vägrar ge upp
17/4  Basket, Norrköping
Kjellbom: "Jag vill vinna SM-guld"
17/4  Gävle
Stjärnan borta - då sprack målnollan
17/4  Göteborg
Hattrick när Blåvitt krossade Åtvid
17/4  Falkenberg
Eklund och Elm kom hem och slog FFF
17/4  Basket, Norrköping
Glad påsk, Dolphins
17/4  Borås
Anders Svensson höll fokus i segern
17/4  Malmö
Bäckström tackar nej till VM-spel
17/4  Karlstad
Skellefteå halvvägs till guld
17/4  Stockholm
Barcelonastjärnor missar en månad
17/4  Stockholm
Norrköping klart för SM-final
17/4  Stockholm
Krisande Syrianska slog Landskrona
17/4  Basket, Norrköping
Dolphins till final efter utklassning hemma
17/4  Göteborg
IFK Göteborg krossade Åtvidaberg
17/4  Stockholm
SM-guld till Hylte/Halmstad
17/4  Stockholm
Dahlén invald i Hall of Fame
17/4  Bern
Osäker tränartillvaro i Grekland
17/4  Fotboll, Norrköping
IFK-back missar match mot AIK
17/4  Basket, Norrköping
Hela rapporten - så var matchen
17/4  Stockholm
Supportrar går med på bengalförbud
17/4  Monte Carlo
Nadals 300:e grusseger
17/4  Stockholm
Zabel tillbaka till Djurgården
17/4  Hanoi
Vietnam hoppar av Asien-arrangemang
17/4  London
Cardiff anklagar konkurrent för fusk
17/4  Stockholm
Brynäs värvar norskt
17/4  Stockholm
Ericsson ingen taxichaffis
17/4  Basket, Norrköping
Mental häxjakt för Dolphins
17/4  Stockholm
AIK-supportrar frias
17/4  Stockholm
Rosendahl tar över Hammarby
17/4  Stockholm
Ingen överklagan från Lindgren
17/4  Norrköping
3–2 i avslut på mål - Den raden avslöjar mer
17/4  Stockholm
Jerebko avslutade med förlust
17/4  Stockholm
OS-målvakt fortsätter satsa
17/4  Stockholm
Lindbäcks Tampa föll i förlängningen
Senaste blogginläggen
07:38  Naprapat Hast
Glöm inte att röra på dig!
03:55  Ur Classes Synvinkel
Påskkärringar
03:54  Ur Classes Synvinkel
Självklart!
03:52  Ur Classes Synvinkel
Ingen förtjänar att vara instängd i bur
03:52  Ur Classes Synvinkel
Vad räknas som otrohet?
17/4  Emils Fotboll
Linus lär starta - men inte Kamara
17/4  Spelbloggen
Hearthstone: Heroes of Warcraft äntligen ute för iPad!
17/4  Nicklas Lundström (V)
Ta itu med skolans verkliga problem
17/4  Yrsas boklogg
Hej igen!
17/4  Mathias Sundin (FP)
Gladast vinner! Glad påsk!
17/4  Fredrik Bergqvist (M)
Glad påsk
17/4  Linda Snecker (V)
Vänsterpartiet står upp för trygga jobb i Sverige och i EU
17/4  Stefan Kemle, M
LINA ÅTERSPEGLAR TOVERUM PROJEKTET
17/4  Åza Diaz Mägi (MP)
Växa på vårt egna vis
17/4  Spelbloggen
Från bordet till fickan, gratis!
16/4  Thomas Idenås (S)
Om svar anhålles
16/4  Lotta Källströms blogg
Assistent på Nya Parken
16/4  Ur Classes Synvinkel
Får vi lov? sa djurparken
16/4  Ur Classes Synvinkel
En vacker tillställning
16/4  Ur Classes Synvinkel
Vad legitimerar det ena framför det andra?
Mest lästa under dygnet
10/4  Norrköping
Balkong blev terrass – då höjs deras hyra
15/4  Norrköping
Krabbpizzan innehöll inte krabba
17/4  Basket, Norrköping
Hela rapporten - så var matchen
17/4  Norrköping
Just nu: Läget i påsktrafiken
16/4  Norrköping
Rekordstor virkeslast lämnar hamnen
17/4  Fotboll, Norrköping
IFK-back missar match mot AIK
17/4  Basket, Norrköping
Dolphins till final efter utklassning hemma
16/4  Fotboll, Norrköping
Janne: "Vi hade svårt att hitta tajmingen"
16/4  Norrköping
Värmen drar in över Norrköping
16/4  Norrköping
Barnens godis räddade mannen


Idag serveras: