NT polisanmäler Adler – när vi stoppas från att granska affären

Norrköping
Lästid cirka 8 min

Vid årsskiftet såldes Marviken – för en krona. Men vem äger kraftverket, djuphamnen och marken runtomkring nu? NT:s sökande efter ägaren leder till en polisanmälan mot Niclas Adler – och dessutom en misstanke om ekobrott.

Alla aktiebolag är skyldiga att föra aktiebok där det ska framgå vem som är registrerad ägare av bolaget. Företagen är skyldiga att lämna ut aktieboken till alla som begär att få se den och att inte lämna ut den är ett brott enligt aktiebolagslagen. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Norrköpings Tidningar har begärt att få se aktieböckerna i sex av Niclas Adlers bolag, för att kunna följa ägarskapet av Marviken genom bolagsstrukturen.

Niclas Adler har fått gott om tid att besvara vår begäran som har skickats upprepade gånger både på mejl och sms. Vår första begäran gjordes den 4 april. Oviljan att lämna ut aktieböckerna leder fram till att NT den 14 maj gör en polisanmälan för brott mot aktiebolagslagen.

undefined
Lilla rektangeln över kraftverket är Ramnö 1:1. Rektangeln vid hamnen är Ramnö 1:6 och den stora rektangeln runt omkring är Ramnö 1:7

När Niclas Adler köpte Marviken av Vattenfall ville han utveckla området till en skärgårdsstad med skyskrapor och tusentals bostäder. När Norrköpings kommun sedan stoppade planerna har han ändrat sin vision. Nu är målet att etablera ett energikluster bestående av olika energislag som samverkar med varandra.

Fastigheten i Marviken är numera uppdelad. Ramnö 1:1 är själva kraftverket och tomten innanför staketet. Ramnö 1:6 är en rektangel där djuphamnen ligger och Ramnö 1:7 är marken runtomkring alltihop.

Samtliga fastigheter ägdes fram till årsskiftet av bolaget Synthesis Analytics AB som har det kämpigt ekonomiskt. De senaste tre åren har bolaget fått 70 betalningsanmärkningar. Den 11 maj uppgick skulderna till 1,1 miljoner kronor.

undefined
Låneinstitutet IMH Finans har stämt ett av Niclas Adlers bolag i Norrköpings tingsrätt. Orsaken är att Niclas Adlers bolag är skyldig 15 miljoner kronor.

Bolaget har även varit inblandat i flera tvister i domstol, bland annat med Skatteverket om obetald moms. Men det finns också en tvist i Norrköpings tingsrätt som handlar om ett krav på 15 miljoner kronor. Låneinstitutet IMH Finans har lånat ut pengar och fått pantbrev i Marviken som säkerhet. Ett pantbrev är ett värdebevis som används när banker, privatpersoner eller andra lånar ut pengar. I Marviken finns 18 pantbrev uttagna på sammanlagt drygt 100 miljoner kronor.

När IMH Finans stämde Synthesis Analytics för att få tillbaka sina 15 miljoner kronor sålde Niclas Adler fastigheterna till andra bolag som han äger. Det gjorde att målet fick återkallas.

För att IMH Finans ska kunna få tillbaka sina pengar är ett alternativ att lämna in en ny stämning mot Niclas Adlers andra bolag, som nu äger Marviken. Ett annat alternativ är att Niclas Adler kan skaffa fram pengar på annat sätt.

– Vi har en dialog med företrädaren för bolaget och hoppas att vi ska kunna hitta en lösning, säger Kristoffer Sparring, chefsjurist på IMH Finans.

undefined
Niclas Adler kom till NT-huset för en längre intervju i början av mars. Efter det tillfället har han undvikit att svara på frågor.

Vi har frågat Niclas Adler via mejl om försäljningen av fastigheterna var ett sätt att förhala att betala skulden till IMH Finans men den frågan besvarar han inte.

Men när vi träffade honom vid en intervju i mars svarade han på några frågor om försäljningen:

Varför kunde inte fastigheterna vara kvar i Synthesis Analytics?

– De kunde säkert ha varit kvar men det bolaget är ett green computing company, säger Niclas Adler och förklarar att det blir mer renodlat om man inte kombinerar fastighetsutveckling med datacenterutveckling.

undefined

Att sälja för så lågt belopp kan vara en form av gåva."

Åklagare på Ekobrottsmyndigheten

I handlingar från Lantmäteriet står att kraftverket såldes för en krona. Marken med djuphamnen såldes för 1,9 miljoner kronor och marken runtomkring för 5,1 miljoner.

När Niclas Adler köpte Marviken av Vattenfall fick han i januari 2019 betala 16,5 miljoner kronor. Och att sälja till ett mycket lägre pris kan faktiskt innebära ett brott – om bolaget inte kan betala sina skulder.

När Synthesis Analytics sålde fastigheterna i Marviken hade bolaget skulder på knappt en miljon kronor. Det mesta var obetald skatt men bland fordringsägarna fanns också Securitas och Norrköpings kommun. Trots att bolaget hade skulder såldes kraftverket för en krona.

Skulle kunna vara ett ekobrott

Vi har tidigare berättat att Niclas Adler har anmälts till Ekobrottsmyndigheten. Där vill ingen kommentera eventuella pågående utredningar men åklagare som vi har haft kontakt med säger så här om försäljningen av Marviken:

– Att sälja för så lågt belopp kan vara en form av gåva.

Skulle det kunna vara ett brott?

– Ja, om man gör sig av med i stort sett allt som ett bolag har och man vet att det kommer att innebära att bolaget går i konkurs – då handlar det om oredlighet mot borgenär.

Krävs det att Synthesis Analytics går i konkurs för att försäljningen ska vara brottslig?

– Nej, det räcker om bolaget hamnar på obestånd eller om det finns en påtaglig fara för att bolaget kan komma på obestånd.

undefined
En åklagare på Ekobrottsmyndigheten säger att det kan innebära ett brott att sälja en fastighet till alltför lågt pris - om bolaget samtidigt har skulder.

Om man gör sig skyldig till brottet oredlighet mot borgenär finns fängelse med i straffskalan. För grovt brott är straffet från två år upp till sex år i fängelse.

– I det här fallet handlar det om försäljning av en fastighet som borde vara värd åtminstone 16 miljoner kronor, det skulle sannolikt räknas som ett grovt brott, säger åklagaren.

I vilket skede skulle det här kunna bli ett ärende för Ekobrottsmyndigheten?

– Det normala är ju att det kommer till oss efter att ett bolag har gått i konkurs. Det brukar vara konkursförvaltare som anmäler.

Vi kan se att Niclas Adler har många bolag, att de ofta byter namn och dessutom heter nästan likadant.

Varför tror du att han gör så?

– Jag vet inte. Men det gör ju att det är svårare att granska hans verksamhet, säger åklagaren.

undefined
Svaret på frågan om vem som äger Marviken finns i aktieböckerna - som Niclas Adler vägrar att lämna ut. Det är ett brott och därför gör Norrköpings Tidningar en polisanmälan.

Att Marviken såldes till ett lågt pris kan alltså innebära ett brott. Men vem är ägaren nu? Vi vill spåra ägarleden fram till en människa, för att veta vem som kontrollerar fastigheterna i Marviken. Svaren finns i aktieböckerna.

I Lantmäteriets handlingar står att Ramnö 1:1 ägs av bolaget Marviken One AB och att Ramnö 1:6 och Ramnö 1:7 ägs av Marviken Two AB. Dessa bolag ägs av ett annat bolag.

– De ägs av Synthesis Group, det har de gjort sedan flera år tillbaka, säger Niclas Adler.

Fem gånger under intervjun säger han att bolagen som äger fastigheterna i Marviken ägs av Synthesis Group. Han lovar också att skicka aktieböcker så att vi kan kontrollera uppgifterna.

Det kommer inga aktieböcker, trots påminnelser. Så vi söker svar hos andra myndigheter.

undefined
Hos Förvaltningsrätten i Stockholm hittar vi en av aktieböckerna vi söker. Bolaget har bytt namn och heter numera Marviken One.

I en dom från Förvaltningsrätten i Stockholm får vi napp.

Domen handlar om att Skatteverket beslutat att bolaget Marviken One, som alltså äger kraftverket enligt Lantmäteriet, inte är lämpligt att inneha F-skattsedel. Det betyder att bolaget inte kan göra avdrag för moms. Niclas Adler överklagade Skatteverkets beslut men Förvaltningsrätten i Stockholm gav Skatteverket rätt. Domen går fortfarande att överklaga.

Till målet i Förvaltningsrätten har Niclas Adler lämnat in aktieboken för Marviken One – det är bingo för oss, för då blir den en offentlig handling som vi kan begära ut och läsa.

I aktieboken för Marviken One står en annan ägare än vad Niclas Adler sa under intervjun med NT. 

Till oss sa han att bolaget ägs av Synthesis Group. Men aktieboken visar att Marviken One ägs av ett bolag som heter iPower Ventures AB. Det bolaget i sin tur ägs av Accelerated Value Europe AB, som i nästa led ägs av Niclas Adler personligen.

undefined
NT har inte lyckats hitta aktieboken över företaget som äger hamnen i Marviken eller marken runtomkring. Alltså fastigheterna Ramnö 1:6 och 1:7.

Vi söker också efter aktieboken i Marviken Two, för att få veta vem som äger djuphamnen i Marviken samt marken runtomkring, alltså fastigheterna Ramnö 1:6 och 1:7. Men den har vi inte lyckats hitta hos andra myndigheter och eftersom Niclas Adler inte lämnat ut den vet vi inte vem ägaren är.

Mystiken tätnar när vi hittar ett företag som tycks göra anspråk på marken runt Marviken, alltså fastigheten Ramnö 1:7. Bolaget Marviken Development har lämnat in en ansökan till Lantmäteriet i januari 2023 om att ändra lagfarten så att bolaget står som ägare. Men ansökan går inte igenom. Enligt Lantmäteriet beror det på att myndigheten inte har fått in några handlingar som styrker att det skett en försäljning.

Bolaget skriver dock i flera årsredovisningar att det äger byggnader och mark för 27 miljoner kronor och att det ska ägna sig åt att utveckla ett energikluster i Marviken. Både årsredovisningarna och bolagets ansökan till Lantmäteriet är undertecknade av – Annika Backlund.

Hon tog över ett byggprojekt på Öland som Niclas Adler tidigare var inblandad i. När vi träffade henne tidigare i våras nekade hon till att ha något med Marviken att göra.

Vi har utan framgång sökt Annika Backlund för en kommentar.

undefined

Möjligheterna att förändra världen till en bättre plats i Marviken är fantastiska. Värdet är ovärderligt på det sättet."

Niclas Adler

äger Marviken

För att röra till historien ännu mer kan vi se att Niclas Adler har skrivit om köpet av kraftverket i en årsredovisning. Bolaget Marviken One har lämnat in sin årsredovisning för 2023. Där står att bolaget har köpt kraftverket för 20 miljoner kronor – men enligt Lantmäteriet såldes ju fastigheten för en krona. Det är också vad Niclas Adler säger till oss under vår intervju.

Vi har frågat Niclas Adler varför det står 20 miljoner i årsredovisningen, men inte fått något svar.

I årsredovisningen står också att fastigheten, alltså kraftverket, är värderad till 725 miljoner kronor. Vi har bett Niclas Adler förklara hur kraftverket kan vara värderat till så höga belopp.

– För mig är det värt otroligt mycket mer. Möjligheterna att förändra världen till en bättre plats i Marviken är fantastiska. Värdet är ovärderligt på det sättet.

Hur gjordes värderingen?

– Det gjordes på vedertaget sätt av en internationellt erkänd värderingsbyrå, säger Niclas Adler och berättar att den senaste värderingen gjordes inför senaste årsboksluten.

Kan vi ta del av värderingen?

– Nej, det är inte en offentlig handling.

Vi har mejlat flera frågor till Niclas Adler. Utöver dem som redan redovisats i artikeln har vi frågat:
* Vad säger han om åklagarens misstanke om att försäljningen kan vara ett ekobrott?
* Varför vägrar han lämna ut aktieböckerna?
* Varför ljög han för oss under intervjun om vem som äger Marviken?

Men några svar kommer inte från Niclas Adler.