SD säger nej till samarbete
Sverigedemokraterna säger nej till samarbete på alla de områden där vi behöver lösa problem tillsammans i Europa, skriver EU-minister Cecilia Malmström (FP) i en replik till Sven-Olof Sällström (SD).
Ju fler partier med främlingsfientlig agenda, desto starkare blir deras röst i parlamentet, skriver Cecilia Malmström (FP). Arkivbild: Adam Ihse/SCANPIX
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
i Frankrike."Vi säger ja till trädbeklädda hagmarker, obyråkratiskt fritidsfiske längs våra kuster och ja till att bevara det svenska språket och kulturarvet".
I de till synes oskyldiga ordalagen beskriver Sven-Olof Sällström Sverigedemokraternas EU-politik. Vad Sällström inte nämner är paritets hårdnackade motstånd mot EU:s utvidgning och framtida turkiskt medlemskap, krav på repressiva åtgärder för att stoppa invandringen och nej till samarbete på alla de områden där vi behöver lösa problem tillsammans i Europa. Rädslan för kontakter och samarbete med omvärlden kan knappast bli mer påtaglig. Tack och lov tyder alla undersökningar på att SD har väljarna emot sig. Allt fler svenskar tycker att EU-samarbetet är en viktig faktor i kampen mot klimatförändringar och miljöförstöring, mot den gränsöverskridande brottsligheten och för jobb och tillväxt. Radioprogrammet Kalibers avslöjanden om hur Sverigedemokraternas företrädare sjunger nazistiska kampsånger är bara ännu ett bevis på att partiet inte har förändrats. Den röda tråden av främlingsfientlighet som löper genom partiets historia visar tydligt bland vilka europeiska kollegor som SD hör hemma. Det bör väljarna veta inför valet till Europaparlamentet.