Levande landsbygd innebÀr vÀl fungerande infrastruktur

För att vÄr landsbygd ska vara levande behövs kor som betar, böljande skördefÀlt och vÀlskötta skogar. Men det rÀcker inte.

Vi har frÄn KD Norrköping dÀremot pÄtalat för Holmen att vi utgÄr frÄn att de gör vad de kan för att sÄ fÄ enskilda personer och företag som möjligt ska drabbas negativt Àven om inte lagen krÀver det, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Tomas Tekmen.

Vi har frÄn KD Norrköping dÀremot pÄtalat för Holmen att vi utgÄr frÄn att de gör vad de kan för att sÄ fÄ enskilda personer och företag som möjligt ska drabbas negativt Àven om inte lagen krÀver det, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Tomas Tekmen.

Foto: Pressbild

Debatt2022-08-30 20:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik

"Vi undrar hur KD tÀnker sig vÀrna en levande landsbygd" NT 25/8

En levande landsbygd innebĂ€r att vi har en vĂ€l fungerande infrastruktur som gör det möjligt och rimligt att bo utanför stan. DĂ„ behövs inte bara bra vĂ€gar, det behövs vĂ€l utbyggt bredbandsnĂ€t, bostĂ€der i olika former, barnomsorg, skolor, fritidsverksamhet och kollektivtrafik. 

Vi i KD vill ocksĂ„ vĂ€rna brukningsvĂ€rd Ă„kermark sĂ„ att vi i möjligaste mĂ„n undviker att bygga dĂ€r. DĂ€rutöver vill vi vĂ€sentligt öka svensk och lokal livsmedelsproduktion för förbĂ€ttrad krisberedskap, bĂ„de lokalt och nationellt. 

Kristdemokraterna som parti Ă€r inte emot vindkraft. Vi, liksom aktörer inom energibranschen, har kommit till slutsatsen att flera olika fossilfria energislag kommer att behövas för att vi ska kunna möta framtidens behov av el och för att vi ska kunna göra den omstĂ€llning som krĂ€vs för att minska miljöpĂ„verkan och klimatavtryck. 

Men alla energislag har sina olika för- och nackdelar. Det gör att vad som Ă€n byggs och var det Ă€n byggs sĂ„ kommer det att pĂ„verka de nĂ€rboende pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, dvs olika intressen och önskemĂ„l kommer att krocka. Som politiker har vi ansvar att vĂ€ga samman olika behov och konsekvenser för invĂ„nare, företag och samhĂ€lle ur olika perspektiv och utifrĂ„n det fatta de beslut som vi anser vara bĂ€st. 

Vi har pÄ grund av nuvarande regering hamnat i en el-effektkris orsakat av bland annat nedstÀngningar i förtid av flera kÀrnkraftsreaktorer i södra Sverige dÀr vi dÀrför har brist pÄ elproduktionskapacitet. I ljuset av detta Àr det positivt att Holmen tagit initiativ till att, pÄ sin egen mark skapa en betydande elproduktion och dÀrmed förbÀttra situationen för sin verksamhet men ocksÄ för hela kommunen.

Skribenterna har rĂ€tt i att KD föresprĂ„kar ”ett system för kompensation för de fastighetsĂ€gare som pĂ„verkas av en vindkraftetablering” och arbetar nationellt för att fĂ„ till en sĂ„dan lagstiftning. FörĂ€ndring av lag tar dock tid och att vi under den perioden inte skulle tillĂ„ta nĂ„gra vindkraftsprojekt i Sverige Ă€r inte KD:s linje. Vi har frĂ„n KD Norrköping dĂ€remot pĂ„talat för Holmen att vi utgĂ„r frĂ„n att de gör vad de kan för att sĂ„ fĂ„ enskilda personer och företag som möjligt ska drabbas negativt Ă€ven om inte lagen krĂ€ver det. Vi upplever att det ocksĂ„ Ă€r Holmens ambition.  

Slutligen kommer vi i KD att fortsÀtta strÀva efter en Ànnu mer levande landsbygd i vÄr kommun - sÄ Àven vid KlintabergsomrÄdet oavsett om Holmen bygger sin vindkraftspark eller inte.