Han har följt Epa-ungdomarna: "Många är väldigt stolta"

Den klassiska LGF-skylten, wonderbaums och raggardunk. Fotografen Benjamin Nørskov har följt den svenska epa-boomen med sin analoga kamera och har försökt fånga ungdomarnas känslor inför kulturen. Nu visas resultatet upp på Arbetets museum.

"Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h". Så beskrivs Epa-kulturen på Arbetets museums hemsida.

"Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h". Så beskrivs Epa-kulturen på Arbetets museums hemsida.

Foto: Saga Helin

Norrköping2024-05-03 13:54

På lördagen är det premiär för Arbetets museums nya utställning EPA Sverige. På museets sjunde våning möts besökarna av doftgranar, motorhuvar och så förstås huvudpjäsen i form av cirka 70 bilder på epa-traktorer och dess ägare.

undefined
Epa-traktorer i alla möjliga färger och modeller pryder museets väggar.
undefined
Vad vore en epa-utställning utan en wonderbaum, gjord av wonderbaums?
undefined
Till premiären kommer det komma upp skyltar som berättar var och när bilden är tagen.

Det är fotografen Benjamin Nørskov som under fyra år har rest runt i Sverige och dokumenterat epa-kulturen. Han är född i Sverige, men har bott större delen av sitt liv i Danmark. 2018 återvände han till Sverige och insåg hur många som körde epa. Det fångade hans intresse.

– Många bygger sina epa-traktorer från grunden. Det blir som en blandning mellan en leksak och en riktig bil. Att vara där emellan gör att man får se deras inre värld, säger Benjamin Nørskov.

undefined
2018 fick Benjamin Nørskov utmärkelsen ”Award of Excellence” i CPOY, som är världsmästerskapet för fotojournaliststuderande.

Engagemanget från ungdomarna var storslaget.

– Jag la ut ett inlägg på Facebook och fick en enorm respons. Många är väldigt stolta över sina fordon och ville mer än gärna vara med, säger Benjamin Nørskov.

Därefter började hans turné genom landet. Epa för epa kom han allt närmare ungdomarna och fick komma in i deras bubbla. En bubbla som han ville föreviga – eftersom den kanske inte är just evig.

– Det är nya lagar som kommer hela tiden och en kultur som förändras. Det kanske försvinner en dag och då känns det fint att ha fångat den här eran.

Fotoutställningen är varmt välkomnad till Arbetets museum. 

– Vi är så glada att den landar här. Det är ju verkligen en ny målgrupp för oss, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

Utöver att utställningen har sin premiär på lördag kommer också en epa-träff anordnas utan för museet. Där kommer ungdomarna kunna vinna pris i kategorierna: Snyggaste epa, Bästa ljud och Raggigaste epa.

undefined
Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum, visar upp en av de pokaler som kommer att delas ut på lördag.
undefined
Vem har den raggigaste epan? Det återstår att se.

En av alla som kommer att vara med och tävla är Rasmus Rolf. Han går på Bråvallagymnasiet där flera av eleverna från fordons- och transportprogrammet har samarbetat med museet inför utställningen. Hans intresse för epa-livet kom naturligt.

– Mamma och pappa är motorintresserade, så jag är uppväxt med det på ett sätt, säger Rasmus Rolf.

Vad är det som är så bra med det här intresset?

– Man träffar många likasinnade som har samma hobby, samtidigt som man får hålla på med det man älskar.

undefined
Rasmus Rolf har tillsammans med klasskompisar hjälpt till med arbetet kring utställningen. På museet finns bland annat flera lackade motorhuvar som eleverna skapat.
undefined
Rasmus Rolfs egen pärla.
EPA Sverige

Utställningen visas på Arbetets museum, på plan 7, från och med den 4 maj till och med den 1 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!