Han sadlade om till hästtandläkare

För 25 år sedan bytte tandläkare Torbjörn Lundström sina tvåbenta patienter på sjukhuset mot fyrbenta patienter på den egna djurtandvårdskliniken i Västra Husby – en unik mottagning som bland annat tar emot hästar från hela Skandinavien.

Djurtandvårdskliniken. I 25 år har tandläkare Torbjörn Lundström arbetat heltid på sin klinik. "Det är lika roligt varje dag jag kommer hit", säger han. Här är en av dagens patienter på ingång.

Djurtandvårdskliniken. I 25 år har tandläkare Torbjörn Lundström arbetat heltid på sin klinik. "Det är lika roligt varje dag jag kommer hit", säger han. Här är en av dagens patienter på ingång.

Foto: Leif Hallberg

Söderköping2014-07-19 14:49

Och fortfarande tycker han att varje dag på jobbet är lika spännande.

– Jag kan se i munnen vad hästen har varit med om. I slemhinnorna läser jag nyheterna, i tänderna ser jag historien, säger han.

I ett av behandlingsrummen inne på djurtandvårdskliniken står det holländska halvblodet Zeppe, som är hos tandläkaren för första gången. Hans ägare, My Björklund från Nacka märkte att han verkade ha besvär av betslet.

Zeppe får först en lugnande spruta och en mössa som dämpar ljudintrycken. En munstege sätts sedan på för att hålla munnen öppen. Djurvårdare Sara Furenbäck börjar med att skölja munnen på honom och för sedan in en kamera. Tandläkare Torbjörn Lundström och veterinär Sofia Tenselius följer med på en stor dataskärm.

– Han har ett kraftigt överbett som gjort att tandytorna slitits ojämnt, konstaterar Torbjörn, som råder bot på problemet genom att slipa de tandytor som verkar ge mest besvär.

Rotfyllningar och tandreglering

De hästar som kommer hit till kliniken har inte sällan bettfel. Men det allra vanligaste är att de har skador orsakade av betsel eller liknande. De kan också ha frakturer, karies, tumörer och tandlossning. På kliniken kan de slipa tänder, behandla karies, göra rotfyllningar, dra ut tänder och till och med göra tandreglering.

Samtidigt som teknikutvecklingen gått framåt under det senaste decenniet har Torbjörn Lundström också märkt att attityden hos hästägarna förändrats.

– Förut kom folk när de blivit något fel på hästen. Nu kommer de i stället för att ta reda på om det är något fel. Det är klokt, tycker han.

Forskningsprojekt om hästar

Torbjörn Lundström arbetade först som allmäntandläkare på sjukhuset i Norrköping och hade hästarna som hobby. Men genom olika slumpartade möten kom han så småningom att förena dessa två intressen. Ett av de mest avgörande blev hans möte med Harry Pettersson, professor på SLU och chef för regiondjursjukhuset i Helsingborg. Det var genom deras gemensamma forskningsprojekt om svenska hästars munhälsostatus som grunden till djurtandvårdskliniken kom till.

– Vi behövde en plats där vi kunde genomföra våra studier på ett standardiserat sätt, förklarar han.

För 25 år sedan övergick han helt till att arbeta med fyrbenta patienter på den egna kliniken. I dag tar han emot remisspatienter från hela Skandinavien, samt från Finland. Han tar också emot veterinärer och forskare långväga ifrån, eftersom hans klinik är den enda i Sverige som är specialiserad på just djurtandvård och bara ägnar sig åt det. Han gör dessutom konsultbesök i djurparker och tar hand om gorillor och zebror med tandrelaterade problem.

Kan läsa en häst i munnen

Det är dock hästar som är hans fokus.

– Genom att lära sig förstå vävnader kan man utläsa vad en häst varit med om. Jag kan läsa en häst i munnen som andra läser morgontidningen. Och det är lika roligt och fascinerande varje dag, säger han.

Att Torbjörn Lundberg valde att sadla om från tvåbenta till fyrbenta patienter är med andra ord inget han har ångrat.

– På ett sätt har vi en roligare situation. Vi träffar så många engagerade djurägare som verkligen är måna som sina djur, säger han.

– Och vi brukar skämta om att det är roligare med hästar än med åsnor.

anna.mi.skoog@nt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om