Karolina Nygren är projektledare för årets stora byte av fjärrvärmeledningar, som kommer ske längs med Generalsgatan från Prästgatan till Skolgatan. Arbetet, som har med en budget på fem miljoner kronor, ska utföras i fyra etapper och vara klart i oktober.
Den kritiska punkten blir när trafikerade Repslagaregatan ska passeras på tredje etappen.
– Det kommer gå fort där. Vi försöker stuva undan snabbt för att vi inte vill ha vägen avstängd så länge. Vi gräver av, lägger ned ett skyddsrör, en vägtrumma, och sedan kan vi trä ledningarna igenom den. Det gör att vi kan jobba i ändarna av skyddsröret, förklarar Karolina, som planerat hela projektet sedan förra hösten.
De gamla matarledningarna med eternitisolering till husen byts också ut.
Systemet ska klara högt tryck och varmvatten på 80 till 110 grader, men hålen i backen kommer stå öppna tills varje etapp är färdig.
– Det är speciellt med fjärrvärme. Det måste vara öppet tills man är helt färdig och kan se att systemet är tätt, säger arbetsledare Jonas Abrahamsson på Kanonaden.
Norrköping låg i framkant, när det gällde att bygga ut fjärrvärmenätet på 1950-talet och var näst första kommun i landet. Idag är det Eon som äger, sköter drift, investeringar och underhåll. De 70-åriga betongkulvertarna är i slutet av sin livslängd och några har passerat sitt bäst före-datum. En läcka, innebär ofta starten på fler skador, när fukt trängt in i isoleringen och startar en rostprocess.
– Vi låter dem ligga så länge de håller, men här har det börjat bli problem. När det blir blött och fuktigt fortsätter det att rosta. Vatten är ledningarnas värsta fiende, säger projektledare Karolina Nygren.
Läckagen är enda symptomen på nätets tillstånd. Att exakt veta hur de kapslade betongkulverterna mår är svårt att veta.
– Det blir lite gissningslek. Vi har ledningar från 1951 som är torra och fina och som kunde varit byggda för ett tiotal år sedan. Det fanns ledningar som behövde bytas redan på 1980-talet. Allt beror på marken runt omkring, säger Karolina Nygren.
Kanonaden har ramavtal med Eon och utför bytena. När de nya rören lagts ned bredvid de gamla beräknas de hålla 100 år framåt i tiden.
– Nu blir det stålrör med plastmantel och isolering runt om som håller borta fukten, berättar Jonas Abrahamsson om ledningarna som ska hålla värmen det kommande seklet.