Det är styrelseordföranden Pia Berglund (C) som tillsammans med bolagets vd, Henrik Peterson, möter upp vid den korta pressträffen som är förlagd till Returpunkten på Stohagsgatan.
Bakgrunden till träffen är bolagets tidigare uppgift om att just den här Returpunkten kommer att stänga för gott den12 juli, vilket vi berättat om i flera artiklar.
– Vi har fått besked om att vi på måndag, den 28 juli, kommer att kunna börja anlägga en temporär Returpunkt för två år på Fiskebygvägen, inleder Henrik Peterson och fortsätter:
– Arbetet kommer att ske parallellt med de arkeologiska utgrävningarna som också inleds då och som kommer att vara klara runt den 15 juli. Och det blir en minst lika bra Returpunkt vid Fiskeby som den som finns här på Stohagsgatan, om inte bättre. Tomten är större och det blir separerad trafik, persontrafik och tung trafik, vilket det inte är här.
Henrik Peterson påpekar också att Returpunkterna i Åby och i Östra Husby kommer att förstärkas med mer personal och få ökade öppettider fram till att den i Fiskeby öppnar. Dessutom kommer Returpunkten i Åby att bli större.
– Vi har arrenderat granntomten. Och det här är inte bara tillfälligt. Trycket på Returpunkten i Åby har alltid varit högt. Nu kommer kapaciteten att bli dubbelt så stor, tillägger han.
Henrik Peterson tror att arbetet med att utöka stationen i Åby kan vara klart någon gång under sommaren. Lite mer konkret är han på frågan när Returpunkten vid Fiskeby kan öppna.
– I augusti.
Kan du garantera att det kommer att finnas en Returpunkt då?
– Nej, det kan jag inte, men det är vår plan, sedan finns ju alltid risker med utgrävningar.
Pia Berglund fyller i:
– Vi har en lista med alternativa tomter. Men vi känner oss trygga med beskedet vi fått nu.
Enligt uppgifter från länsstyrelsen, som vi tagit del, av kommer kostnaden för de arkeologiska undersökningarna i Fiskeby att hamna på omkring 950 000 kronor exklusive moms. Men det är, enligt Henrik Peterson, en kostnad som kommunen tar i egenskap av markägare.
– Vi arrenderar tomten. Men för kommunen handlar det inte om en kostnad för enbart den här anläggningen, sett på två år. Det är en investering för framtiden. För utan de här arkeologiska undersökningarna går det inte att använda den här marken, förtydligar han.