Debatt Det finns många synpunkter på hur kommunen sköter parkeringsfrågan. Ytterst handlar det om att minska bilismens smutsiga påverkan på vår miljö. Ytterst handlar det om att förändra vårt sätt att leva och i det här sammanhanget hur och när vi ska använda våra bilar. Det handlar om att få oss att fundera över vilken stadsmiljö vi vill skapa för oss själva och våra barn.

Jag tror att vi alla vill ha en renare stad med mindre buller, säkrare cykelvägar, fina gröna parker. Självklart tas lite av vår frihet ifrån oss, om vi inte kan använda bilen som vi vill, men behöver vi alltid ta bilen till jobbet, till skolan, till fritidsaktiviteter? Jag tror att vi behöver tänka om.

Det finns många exempel på att människor inte klarar av eller ens bryr sig om miljön och den påverkan på miljön som deras liv har. Det verkar som om människor behöver hjälp med att förändra sitt beteende. Det är därför det också stiftas allt fler miljölagar, just nu uppe för diskussion är dieselförbud i många europeiska städer. Hur skulle det se ut om bilfabrikerna själva skulle få bestämma utan inblandning av politiska beslut? Tack vare politiska beslut har elbilen utvecklats i en rasande takt.

Självklart ska de som bor i innerstaden ha rätt att äga bil, men det är ingen bra idé att låta den stå på gatan och ta plats i veckorna, om man ändå inte använder den. Andra kan behöva bilen mer! Jag förstår frustrationen bland de som bor i innerstaden och har bil, men jag tror att vi behöver vänja oss vid att det kommer att bli en svårare att köra bil i storstäderna i framtiden.

Vad kan man då göra som ett led i framtida stadsplanering? Jag brukar besöka Strömstad om somrarna och där har man byggt en stor parkering utanför stan, där du parkerar gratis och sedan tar gratisbussen in till stan. Den går var tionde minut och fungerar alldeles utmärkt.

Varför inte använda de 25 miljonerna kommunen drar in varje år på boendeparkeringar och felparkeringar till att bygga motsvarande parkering för bilar och cyklar, vid exempelvis Himmelstalund. Perfekt för de som bor i innerstan och bara behöver bilen ibland. Dessutom får du bevakning på din bil dygnet runt. Du behöver inte flytta den eller drabbas av böter!