Dags för kommunerna att kräva återvunnet

När kommunerna börjar ställa krav kan skattemiljarder användas för att tackla klimatutmaningar, skriver Pär Larshans, hållbarhetschef på miljöföretaget Ragn-Sells.

För att bekämpa klimatförändringen måste vi sluta bryta jungfruliga råvaror i dagens takt, skriver debattören.

För att bekämpa klimatförändringen måste vi sluta bryta jungfruliga råvaror i dagens takt, skriver debattören.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Debatt2019-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år spenderar Sveriges kommuner omkring 300 miljarder kronor i offentliga upphandlingar. När vi på Ragn-Sells nyligen gjorde vår årliga kartläggning om kommunernas upphandlingskrav var resultatet nedslående: Bara tio av de 168 kommuner som svarade uppgav att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. I Östergötland svarade ingen kommun att de har några sådana riktlinjer.

Ändå visar undersökningen på en liten förbättring jämfört med året före. Framför allt uppger en rad kommuner att de jobbar mer med frågan än tidigare, även om deras officiella policy ännu inte är uppdaterad.



Utvecklingen går alltså i rätt riktning – men det går alldeles för långsamt. Vi svenskar lever i dag som om det fanns mer än fyra jordklot att ta av. För att lämna efter oss en planet som går att leva på måste vi sluta tära på jordens ändliga resurser – en jätteomställning för samhället. Då är 300 miljarder kronor om året ett fantastiskt starkt verktyg som måste användas väldigt mycket mer än i dag.

Kommunerna står för sju av tio upphandlingar i Sverige. De kan alltså bidra till en snabb förändring, om de kräver att skattebetalarnas pengar i första hand ska användas till varor som inte kräver att vi hela tiden bryter nya resurser. Men så länge bara ett fåtal gör det kommer mångmiljardbelopp varje år att fortsätta elda på problemet, i stället för att lösa det.



Tänk vilken fantastisk kraft det skulle ge om Östergötlands kommuner började lägga pengarna på material som används igen och igen! Tänk om fler kunde göra som Borlänge, som konsekvent frågar efter återvunnet eller återbrukat material till byggen och andra projekt. Eller som Uppsala och driva på för klimateffektiva plastupphandlingar. Under året har Ragn-Sells också uppmärksammat skånska Perstorp för kommunens arbete med att ställa krav och låta invånarnas skattepengar bidra till en hållbar utveckling.

Sverige behöver fler sådana cirkulära förelöpare. Vi vet från våra undersökningar att nio av tio svenskar – 94 procent – vill att deras kommuner satsar på återvunnet material när de gör offentliga upphandlingar. Behöver din kommun vägledning har Upphandlingsmyndigheten konkret stöd att ge. Vi på Ragn-Sells bidrar också gärna med tips på hur krav och dialog med leverantörer kan utvecklas.



För att bekämpa klimatförändringen måste vi sluta bryta jungfruliga råvaror i dagens takt. Hållbara offentliga inköp som bygger på cirkulära principer är en oerhört viktig del av lösningen. Här har Östergötlands kommuner en jättechans att göra skillnad – så vänta inte, utan agera nu.

Pär Larshans, hållbarhetschef, Ragn-Sells