Fler billiga hyresrätter i hela Sverige

Genom ett utvecklat investeringsstöd kan fler bostäder byggas som vanligt folk har råd att bo i, skriver socialdemokraten Johan Löfstrand.

Genom investeringsstödet ökar möjligheterna att bygga där behovet finns, men där lönsamheten i dagsläget anses otillräcklig.

Genom investeringsstödet ökar möjligheterna att bygga där behovet finns, men där lönsamheten i dagsläget anses otillräcklig.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2019-10-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de mest grundläggande delarna av att vara människa är att ha någonstans att bo. Det handlar inte enbart om skydd undan regn och kyla, utan också om en fundamental värdighet. God tillgång till bostäder är även en direkt förutsättning för jobb och tillväxt.

Det råder bostadsbrist i många svenska kommuner. Den gör det svårare för arbetsgivare att rekrytera personal med rätt kompetens, och arbetssökande har svårt att ta de lediga jobb som finns. Ungdomar har svårt att flytta till ett första eget boende och studenter har problem att få bostad på studieorten. Att öka bostadsbyggandet är därför en central fråga för både välfärd och tillväxt.

Hösten 2016 införde den socialdemokratiskt ledda regeringen därför ett investeringsstöd till nya hyresbostäder och bostäder för studerande. Sedan dess har stöd beviljats till mer än 24 000 nya bostäder. Samtliga med hyror som är väsentligt lägre än i liknande nyproducerade bostäder.

Investeringsstödet avskaffades när riksdagen biföll den moderata/kristdemokratiska budgeten för 2019. Det innebar en kraftig inbromsning i byggandet av bostäder.

Därför är det glädjande att den socialdemokratiskt ledda regeringen i den nya budgeten både återinför investeringsstödet – och gör det rejält. I pengar räknat handlar det om en upptrappning till tre miljarder kronor årligen. Syftet är att det ska byggas fler billiga hyresrätter i hela landet.

Vårt investeringsstöd ger kort och gott fler bostäder med hyror som människor faktiskt klarar av att betala. Dessutom förmedlas bostäderna med rimliga, det vill säga inte för höga, krav på hyresgästernas ekonomi.

Genom investeringsstödet ska möjligheterna att bygga öka där behovet finns, men där lönsamheten i dagsläget anses otillräcklig. Med hjälp av investeringsstödet tillkommer därigenom bostäder som annars inte hade byggts.

Vi socialdemokrater vill se fler hyresrätter, bra bostäder för äldre och fler studentbostäder. Vi vill också se fler klimatsmarta hus genom en ökad andel trähusbyggnation, samt blandade bostadsområden med både villor, radhus och flerfamiljshus för att bättre komma åt bostadssegregationen.

För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet, och bostadspolitiken en viktig del av välfärdspolitiken. Genom ett utvecklat investeringsstöd får vi tillgång till fler bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Det bygger Sverige tryggare och gör hela samhället starkare.

Johan Löfstrand, riksdagsledamot från Linköping och bostadspolitisk talesperson (S)