Insändare Varje år dör cirka sex miljoner människor av rökning varav ungefär 600 000 dör på grund av dem som röker. Därför anser jag att priset på tobak ska höjas.

Genom att höja priset på cigaretter kan antalet personer som röker sluta och det leder till att mycket­ färre personer dör av rökandet och färre personer dör och slutar irritera sig på röklukten som många inte tycker om. Man sparar också jättemycket pengar som man kan göra andra saker med. sju miljarder cigaretter anskaffades av svenskar 2013, alltså i genomsnitt 870 cigaretter per invånare från 15 år och uppåt.

Kan ni förstå att en som inte röker som bor ihop med en som röker har större chans att få cancer, speciellt lungcancer med 20–30 procent? Forskare har kommit fram till att rökning är mycket far­ligare än vad vi tror. Hälften av de vuxna som röker avlider i förtid av till exempel cancer och lungsjukdomar. Livstiden förkortas med mellan 20 och 25 år varav att ungefär 500 barn varje år drabbas av barncancer för att föräldrarna har sina rökproblem.

Avslutningsvis så vill jag alltså få fram att det är mycket fler människor som dör av att röka och det är mycket fler än vad man tror som dör på grund av dem som röker, alltså giftet av röken som icke-rökare andas in med motvilja, eftersom att det är många icke-rökare som inte tycker om lukten. Sluta rök och tänk på omgivningen och miljön!