Insändare 2018 är ett valår. Men det är också året med en ny ramlag: klimatlagen. Den stöds av sju av riksdagens åtta partier.

Till och med Dagens Industri skriver i sin ledare 1 januari att det är Sveriges viktigaste lag. Det är därför att lagen ska påverka alla politikområden som ska prövas mot lagens mål varje år och med en ordentlig avstämning vart fjärde år.

Så redan i årets valrörelse behöver det märkas. Vilka åtgärder vill partierna ta till under nästa mandatperiod?

Ett första test kanske blir utvecklingen av flyget i Sverige. Som en illa passande julklapp till politikerna gick nämligen Arlanda flygplats ut med sina långsiktiga planer. Flygresandet ökar och Arlanda vill öka sin kapacitet från dagens 26 miljoner resenärer till 70 miljoner resenärer 2070. Det är en ökning med 269 procent!

Flygbranschen vet att det inte går att genomföra med fossila bränslen utan hoppas på biobränslen (som fortfarande används bara i ytterst marginell skala). Arlanda bör omedelbart redovisa hur stora skogar och åkrar som krävs för att producera bränsle till dessa 70 miljoner resenärer.

Och våra partier behöver redovisa sin ståndpunkt innan valet. Stödjer ni Arlandas utbyggnadsplaner? Och vad säger klimatlagen om det?