Debatt Trots att Sverige påstås vara ett av världens mest jämställda länder så upplever nästan en femtedel av kvinnor en otrygghet som är så påtaglig att den påverkar livskvaliteten. Otryggheten är som mest utbredd i socioekonomiskt utsatta områden och utlandsfödda är mer otrygga än de med svenskfödda föräldrar. Det här är ingenting nytt, kvinnor har alltid varit mer otrygga än män, fattiga mer otrygga än rika och utlandsfödda mer otrygga än svenskar. Det som är annorlunda nu är att främlingsfientliga krafter vill peka på utlandsfödda och menar att de bär ansvaret för utbredda otryggheten. Detta påstående är helt fel. Det är ojämlikheten som bär ansvaret.

Det som skapar otrygghet är ojämlikheten i samhället. Att vissa tjänar riktigt bra med pengar medan andra knappt får ihop till hyran. Att vissa kan bo i fina bostadsområden medan andra knappt hittar ett hyreskontrakt. Att bussen inte går på kvällen och att trottoaren hem är alldeles för dåligt upplyst.

Det finns många åtgärder som kan göras för att skapa trygghet, en av dom är att det ska finnas fler poliser. Men polisen är inte lösningen på allt, utan det handlar om att hela samhället måste ställa upp för människor som känner en otrygghet. Det räcker inte med att strössla med poliser över socioekonomiskt utsatta områden om det inte finns en fungerande skola. En ökad kameraövervakning blir värdelös om det samtidigt inte finns en fritidsgård och fotbollsklubb. Och framförallt måste de stora ekonomiska klyftorna minska.

Polisens främsta arbetsuppgift är brottsbekämpning, men många upplever tyvärr att polisen inte är tillräckligt närvarande. Det är allvarligt, för det går trots allt inte att förneka den trygghet en närvarande polis skapar. Därför föreslår Vänsterpartiet att yrken som poliser som arbetar i svår­rekryterade områden ska kunna skriva av delar av sina studielån. Vi vill också att polisutbildningen blir en riktig högskoleutbildning så att polisen får en extra bred kunskap om den komplexa verklighet de arbetar i.

Vänsterpartiet kämpar varje dag för att ekonomiska klyftor ska minska, tryggheten öka men även för att polisen ska både bli fler och få bättre förutsättningar. Det är så vi minskar kvinnors utsatthet och det är så vi ­skapar ett samhälle som inte dras isär.