Politiken glömmer bort de små företagen

Regelkrångel får inte får stå i vägen för dem som vill nå sina mål och bidra till samhället, skriver tre företrädare för Moderaterna i Östergötland.

Alla företagare har olika mål och drömmar med sina företag, skriver debattörerna.

Alla företagare har olika mål och drömmar med sina företag, skriver debattörerna.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2019-10-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens Sverige finns det stora behov att förenkla. Inte minst för de mindre företagen som varje dag kämpar för att hålla verksamheten vid liv. Det måste föras en politik som gör det lättare för småföretag att växa – inte tvärtom. 

Förståelsen för företagen i storleken 2–50 anställda är märkbart försämrad på statlig och kommunal nivå och här finns en utvecklingspotential som skulle gynna hela Sverige.

Samhället måste stå upp för småföretagarna samt förstå deras betydelse i en fungerande välfärdsstat. Enligt Företagarnas hemsida så bidrar småföretag med störst andel av skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner. Det företagandet i sin helhet gör för Sveriges välfärd är mycket underskattat. Nu börjar man visa på tendenser kring regleringar och administrativa pålagor som kommer att påverka näringslivet och inte minst småföretagandet negativt.

Politiken i Sverige måste bli bättre på att uppmärksamma företagarna och stå upp för deras särskilda behov. Ser man till antalet, så utgör nästan 825 000 enskilda näringsidkare 72,6 procent av Sveriges företag. Det man då behöver förstå är att detta är företagare som ständigt riskerar sin personliga försörjning. 

Att få en någorlunda trygg kontinuitet i sin försörjning över tid borde vara en lika självklar sak för dessa företagare som det är för löntagare. 

Moderaterna vill att det ska vara enkelt att vara företagare. En mycket viktig del i detta är anställningsformer och en förenkling för företagare i tillväxtfas. Lösningarna finns inte bara i anställningsreglerna utan också i att vi behöver se hur andra länder i Europa arbetar.

Vi vill genomföra stora regelförenklingar. Företagare ska få det lättare att starta och bedriva verksamhet genom att till exempel kunna lämna uppgifter till alla myndigheter genom en och samma portal. Vi vill också sänka gränsen för aktiekapitalet från 50 000 till 25 000 för att fler ska kunna starta företag på ett säkert sätt. Vi vill även motivera företagande från ung ålder och vill därför att alla gymnasieprogram ska erbjuda Ung företagsamhet (UF).

Vi ser till både stora och små företag; till dem som drömmer om att bli störst men också till dem vars vision inte är att växa utan att få leva ut sin dröm.

Alla företagare har olika mål och drömmar med sina företag. Det ställer krav på ett flexibelt och enkelt system, där regelkrångel inte får stå i vägen för dem som vill nå sina mål och bidra till samhället.  

Anna Nilsson, förbundsordförande Moderaterna i Östergötland 
Anwar Samuelsson, ledamot förbundsstyrelsen Moderaterna i Östergötland
Annette Ohlsson, ledamot förbundsstyrelsen Moderaterna i Östergötland