Tömda reserver gynnar inte välfärden

Kvalitén i skolan ska försvaras eftersom stödet till barn och unga är det som mer än något annat påverkar vår kommuns framtid, skriver Lars Stjernkvist (S) och Olle Vikmång (S).

Neddragningar krävs med det är viktigt att värna skolan, anser debattörerna.

Neddragningar krävs med det är viktigt att värna skolan, anser debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-10-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Arbetsmiljön i omsorgen på bristningsgränsen", 16/10

Vänsterpartiets Nicklas Lundström och Kommunals Therese Eklund uppmanar Kvartetten att tänka om och föreslå mer pengar till vården och omsorgen. Ja, vi är beredda att ta till oss konstruktiva förslag och vi är ense om att välfärden ska sättas främst.

Vänsterpartiet föreslår i sin budget för Norrköping mer pengar till vården och omsorgen. Det skulle onekligen ge en bättre kvalité. Ett kort tag. Problemet med Vänsterpartiets förslag är finansieringen. För att undvika effektiviseringar och neddragningar vill partiet i likhet med Kvartetten låna mer pengar till investeringar men även tulla på den reserv (den så kallade konjunkturfonden) som kommunen lagt undan för att klara oväntade och dramatiska händelser i vår omvärld. 

Alltså, om Vänsterpartiet får bestämma finns bara ett alternativ om räntorna hastigt stiger eller skatteintäkterna faller, nämligen att i mer eller mindre panik dra ner på verksamheten. 

I precis den situationen befann sig Norrköping för ett tjugotal år sedan. Kommunen tvingades dra ner kraftigt därför att reserverna var tömda. 

Under Kvartettens år vid makten har vi kunnat lägga undan en del pengar. Vi har rustat oss för de svårigheter som vår och andra kommuner möter de närmaste åren. Och vi har gjort det därför att vi vet att i en kommun med svag ekonomi är det i förlängningen alltid de som behöver kommunens stöd bäst som drabbas mest, barnen och de äldre. 

Lundström och Eklund vill även avskaffa minutjakten inom vården och omsorgen. Om det är vi ense. Dagens system innebär en stress och en press och därför vill vi i dialog med personalen forma ett system som ger den anställde en möjlighet att planera och styra sin arbetsdag bättre.  Men återigen, när vi gör förändringar måste förslagen vara underbyggda och hålla över tid.

De allra flesta svenska kommuner står inför ett antal besvärliga år. Fler barn och unga och ökade behov av äldrevård sätter press på kostnaderna samtidigt som antalet personer i förvärvsarbetande ålder inte ökar alls. 

I det här läget är alla ense om att det krävs neddragningar. Socialdemokraternas och Kvartettens alternativ innebär att vi gör vårt yttersta för att försvara kvalitén i skolan eftersom stödet till barn och unga är det som mer än något annat påverkar vår kommuns framtid. Vi föreslår även att vi ska ta av kommunens överskott och låna mer för att begränsa neddragningarna i verksamheten. 

Det finns alltså en hel del som förenar oss och Vänsterpartiet. Men på en viktig punkt skiljer vi oss, nämligen att vi Socialdemokrater inte är beredda att tömma kommunens reserver och därmed chansa med vår ekonomi och välfärd i ett längre perspektiv. 

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande
Olle Vikmång (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden