Debatt Så fantastiskt bra att demokraternas Doug Jones nu lyckades besegra Trump-supportade, republikanen Roy Moore – i mycket på grund av att också republikanska väljare och många kvinnor absolut inte ville ha Moore i senaten. Det inger hopp inför framtiden och nästa kongressval i november 2018. Trumphögerns politiska stil med extremhögerns idégods, förakt för svaghet, hån av motståndare och kvinnomobbing går att besegra, som valet i Alabama nu visat.

Den främsta orsaken till att valet blev så jämnt att demokraten kunde vinna var att republikanen Roy Moore anklagades att ha förgripit sig på tonårstjejer. Republikanerna i Alabama försökte lyfta fram abortfrågan som den mest centrala och Moore påstod dessutom att valet är en folkomröstning om Donald Trump. Alabama är vid sidan av Wyoming och West Virginia en av de delstater där Trump har varit speciellt populär.

Men trots Trumps aktiva stöd kom valet att handla om Roy Moore och anklagelserna om sexuella övergrepp. Få republikaner med nationell profil vågade stödja honom efter anklagelserna med undantag av Trump och Vita husets före detta chefsstrateg och extremhögerideolog Steve Bannon. På samma scen med Moore vågade Trump – i dessa Metoo-tider – inte stå men det gjorde däremot Bannon kvällen före fyllnadsvalet. Och där uttalade högerideologen Bannon att ”det finns en speciell plats i helvetet för republikaner som inte stödjer Moore.”

Välkända demokrater valde i flertalet fall att hålla sig borta från Alabama men Jones fick gott pengastöd och hans reklamkampanj var sju gånger dyrare än vad Moore hade. I ett skede av valrörelsen deltog den retoriskt skicklige demokraten och före detta vicepresidenten Joe Biden i kampanjen och i slutskedet nu i december matchade demokraterna Trumps bandade telefonsamtal för Moore med motsvarande stödsamtal från Biden och Barack Obama för Jones. Och bara några få dagar före valet kom så två demokrater med nationell afroamerikansk profil till Alabama. Och dessa två – Cory Booker från New Jersey och Deval Patrick från Massachusetts – var viktiga eftersom Jones visste att valresultatet skulle hänga på de afroamerikanska rösterna som utgör 25 procent av väljarkåren i delstaten.

Segern i Alabama visar att högern går att besegra. En annan bra sak i just Alabama är att i slutet av november i delstatens största stad Birmingham tillträdde Randall Woodfin som ny borgmästare. Han är en 36-årig afroamerikan från demokraternas vänsterkant och som stöddes av Bernie Sanders i borgmästarvalet.

Nu får Alabama dessutom Doug Jones som senator. Jones är främst känd som åklagaren som runt millennieskiftet lyckes föra två Ku Klux Klan-medlemmar till skranket för att de hade bombat en afroamerikansk baptistkyrka den 15 september 1963. Det faktum att demokraten Jones kunde besegra högern i Alabama inger hopp också inför kommande kongressval i november 2018.