Insändare Under påskhelgen besökte jag Arkösund och blev chockad över hur lågt vattnet var. Den 23/4 brann det i Vrinneviskogen samtidigt som det brinner i Tjällmo i Motala, och då är det ändå bara april månad.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har Sverige en högre och bättre beredskap inför sommarens skogsbränder än den vi hade i fjol. Samtidigt kom det fram den 24/4 på TV4-nyheterna att Sverige bara har tillgång till tio helikoptrar och inga brandflyg. MSB önskar 30 helikoptrar och brandflyg för att klara av att släcka framtida skogsbränder.

Krasst kan jag räkna på mina två händer att Sverige kan ha tio pågående skogsbränder, för det är vad våra helikoptrar räcker till. Skogsbränder är något som MSB förutspår kommer bli allt fler och vanligare och sommaren 2019 är inget undantag.

Under tiden som grundvattnets nivåer är låga och våra skogar brinner lever människor i västvärlden på som vanligt. Vi konsumerar, transporterar oss med bil och flyg, slänger stora mängder mat och brukar vatten som om det inte fanns någon morgondag. Jag vill därför uppmana politiker att med krafthandling bekämpa de klimatförändringar vi står inför.

Några frågor som bör diskuteras; Ska det vara tillåtet att fylla utomhuspooler på badhus och i våra trädgårdar när grundvattnet är så lågt? Ska vi få vattna våra gräsmattor? Hur ska det bli när vi behöver ta av grundvattnet för att släcka våra kommande skogsbränder? Ska det vara tillåtet att köra med skogsmaskiner när det är torrt i våra skogar? Ska det vara tillåtet att grilla i våra trädgårdar? Räcker verkligen ett eldningsförbud? Ska vi arbeta i förebyggande syfte eller ska vi vänta tills katastrofen redan är här? Hur tänker ni agera kära politiker? Jag vill kunna ge en morgondag till mina barn!