Under 2016 tog elva svenska kommuner, ofta på uppmaning från engagerade medborgare, beslut om att pynta utan fjädrar under påsken. 2017 hade den siffran utökats till hela 74 kommuner som tagit beslut om att bli fjäderfria under påsken. 2018 är siffran uppe i 130 kommuner.

Förra året kunde stadsinvånarna runtom i Sverige bevittna alternativa utsmyckningar i trä, textil, plast, papper, akrylgarn, betong och sten.

Orsaken till att kommunerna och många privatpersoner har valt att avstå fjädrarna är att det numera blivit känt att fjädrarna kommer från fåglar, oftast kalkonindustrin i USA (de är sina skarpa färger till trots inte syntetiska).

Det är ofta mycket svårt för leverantörerna att garantera drägliga djurskyddsförhållanden för kalkonerna. Kalkonerna lever under svåra förhållanden och det händer att fåglar plockas levande. Deras fjädrar skickas sedan inte sällan till Kina för att färgas innan de slutligen landar i det svenska påskriset.

Djurmaterial bör undvikas i högsta grad och när det dessutom finns andra bra alternativ så finns det ingen anledning att stödja industrier där djur far illa. Idag finns det ett stort utbud och tips på olika djurvänliga pynt som både kommuner och privatpersoner kan välja med gott samvete.

Var en djurvänlig konsument och välj djurfritt påskpynt du också!