Insändare Efter en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet kommer de med privat sjukvårdsförsäkring via jobbet från och med den 1 juli 2018 behöva betala förmånsskatt. Undantag gäller dock om fackförbundet står för försäkringen. Syftet är att vården ska förbättras med de extra intäkter staten får samt göra vården mer jämlik.

650 000 personer nyttjar den nuvarande skattefria privata sjukvårdsförsäkringen varav 450 000 personer får den betald av sitt arbete. Det innebär att 450 000 personer kommer drabbas av skattetillägget och kommer behöva betala tre gånger så mycket för sin vård om man räknar med den ursprungliga skatten, sedan försäkringen/löneväxling och nu även förmånsbeskattningen.

De privata sjukvårdsförsäkringarna utgör en procent av vårdens kostnader vilket innebär att en beskattning inte kommer göra underverk i vården, frågan är om den överhuvudtaget gynnas.

Enligt Jonas Sjöstedt (V) ska inte vården vara “någon gräddfil för någon”. Vilket den inte kommer bli med den här överenskommelsen. Ifall försäkringshavarna väljer att lämna försäkringen och istället förlita sig på den offentliga vården riskerar den offentliga vården att ta smällen. Sverige är idag det land i Europa med längst vårdköer och med risker för ännu längre vårdköer samt personalbrist kommer istället vården försämras för alla men i jämlikhetens namn. Men då ska man även observera att de som får försäkringen betald av sitt fackförbund, de får fortsätta njuta av gräddfilen.

Ja, det ett steg mot ett jämlikare Sverige men är det värt det om man trampar ner alla på vägen i jämlikhetens namn?