Insändare Det är så märkligt obegripligt det som nu händer i försvarsfrågan. Plötsligt ska vi öka våra försvarsutgifter till minst det dubbla. Därom är alla mentalt muskulösa allvarsmän helt ense.

Vad har dom nu blivit så rädda för?

Jo, ryssen kommer! ”Se på Putins agerande i Krim och Ukraina! Vi kan också drabbas, därför måste vi öka våra försvarsutgifter från 15 till över 30 miljarder", säjer de ivriga militärförespråkarna.”

Varför inte behålla lite sans och måtta i argumentationen! Ingen kan acceptera Rysslands folkrättsvidriga annektering av Krim, men säg mig vilka skäl Putin skulle ha att anfalla Sverige? Hur många politiska poäng skulle Putin få om han började ett anfallskrig mot Sverige? Varför lägga en massa miljarder för att militärt erövra ett vänligt sinnat fjärran land när man kan anlita några datakunniga personer till att slå ut landets samtliga samhällsfunktioner via några billiga knapptryck? Inte kan vi rikta kanonerna mot datanördar nånstans i det stora landet. Satsa på datasäkerheten!

Det där med 35 miljarder till 2035 är väl inte så farligt. Alla dessa pengar kunde användas till något betydligt vettigare.

Det går inte att beräkna allt vi kunde få för de 35 förlorade miljarder. I NT 24 februari går att läsa, att antalet fattigpensionärer riskerar att öka i riket. Förmodligen är det så att en dags militärutgifter skulle räcka till Sveriges samtliga fattigpensionärer i flera år. Ett belopp som, enligt ÖB, egentligen är i blygsammaste laget när det gäller försvaret.

Ska vi gå mot det befästa fattighuset, som man talade om för länge sen? Varför denna oerhörda felsatsning?