Insändare Det var under klimatmötet i Polen som unga Greta Thunberg tog hela världen med storm med sitt enastående tal om vår tids svåra utmaningar. Under Idrottsgalan var det också hon som fick presentera ”årets ledare” i samband med ett lika inspirerande tal om vilka beslut som skiljer en bra ledare från en dålig.

När jag idag tog mig an nyhetssvepet fick jag se en oroväckande rubrik. ”Östgötatrafiken höjer biljettpriserna”. I artikelns kommentarsfält spred sig en stor frustration, en frustration som jag delar med mina medresenärer. Greta, endast 16 år gammal, har förståelse och kan se konsekvenserna av ett beslut ur ett långsiktigt perspektiv. Våra så kallade ledare som gång på gång sopar skiten under mattan, tar istället beslut som innebär stora kliv bakåt i utvecklingen. Hur ska vi kunna fatta de rätta besluten för miljön, när inte ens våra politiker kan göra det?

Det känns faktiskt som ett stort hån, att jag som trogen resenär inom Östgötatrafiken, att jag som gör ett aktivt val för en hållbar miljö straffas. Straffas för en god sak. Det är tragiskt och besvikelsen växer och blir allt större. Östgötatrafiken, ni har inte bara grävt er egen grav, ni har också grävt graven för vår chans att välja en hållbar livsstil för ett hållbart samhälle.

Ni kanske tjänar några kronor på att höja priserna för kollektivtrafik, men det finns ingen vinst att kamma hem här. Tyvärr står endast en ensam stor förlorare kvar, och det är miljön.

Linnéa