Lyft fram personer med civilkurage

Insändare2020-02-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vad är det vi ska lära av historien?" (14/2):

En insändare av Ulf Karlström kommenterar den viktiga och nu även omdebatterade utställningen “Medlöperi och motstånd” på Stadsmuseet i Norrköping. Han frågar sig vad man kan lära av historien.
Min kommentar är att det alltid är värdefullt att studera och reflektera över hur vi gör i situationer som kan hota oss. Under andra världskriget var Sverige inringat och hotat av en nazistisk stormakt som de första åren såg ut att vara oövervinnerlig. Det fanns medlöpare men framför allt personer med mod och civilkurage som vågade göra motstånd, med risk för eget liv om nazisterna skulle segra. Jag tycker vi skall ha respekt för och lyfta fram dem. Jag kan inte heller förstå på vilket sätt det är ett problem att visa detta i en utställning och låta händelserna stå för sig själv. Tvärtom är det på tiden att det sker, det är viktigt för Norrköping.


Mer problematiskt är att Karlström kopplar ihop utställningen med dagens politik i Israel. Karlström beskriver en grupp han kallar “undertecknare av vi som måste lära av historien”. Vilka han syftar på är oklart, men de som avses verkar vara de som gjort utställningen på Stadsmuseet och de som högtidlighåller befrielsen av Auschwitz. Dessa anklagas för “att inte bry sig” om att “staten Israel kan ogenerat begå det ena folkrättsbrottet efter det andra”.
Karlström verkar hålla “undertecknarna” ansvariga för att uttala sig om statens Israels åtgärder. Svenska regeringen har antagit en definition av antisemitism som blan annat innebär att man inte kan hålla judar kollektivt ansvariga för staten Israels åtgärder. När Karlström blandar in staten Israels handlingar i utställningen och högtidlighållandet av Auschwitz ligger det väldigt nära antisemitiska uppfattningar. Det är en sak man kan ”lära av historien”.
Kjell Örtoft