Insändare Den 25 februari 1994 stormade den amerikansk-israeliske läkaren, bosättaren och terroristen Baruch Goldstein in i moskén vid Abrahams grav i Hebron på Västbanken och öppnade eld mot bedjande muslimer. 29 personer dödades och något hundratal skadades. Sedan dess har Shuhada Street utanför graven varit avstängd – för palestinier!

Hebron är ett tydligt exempel på hur den israeliska ockupationen påverkar palestiniernas dagliga liv. Staden – säte för Patriarkernas grav, helig för såväl judar som kristna och muslimer – är till hälften avspärrad av några hundra illegala judiska bosättare vaktade av mångdubbelt fler israeliska soldater.

På och runt Shuhada Street, en gång huvudgatan och det ekonomiska navet i Hebron, finns i nuläget 23 militära kontrollstationer, 100 vägspärrar, 1 800 stängda butiker och mer än 1 000 övergivna bostäder som skapar en total tomhet och ödslighet i en miljö som borde sjuda av mänskligt liv.

På senare år har en rörelse startat för att få Shuhada Street öppnad. Representanter för ”Öppna Shuhada street” har besökt Sverige och det pågår namninsamlingar och upprop på bland annat Facebook. Delta i kampanjen för att öppna gatan och återge Hebron livet! Kräv också att ockupationen upphör och att Israel erkänner Palestina!