Insändrare Vi är många som är bekymrade för klimatet. Vi gör så gott vi kan, sparar energi, sopsorterar, undviker onödiga resor, äter mindre kött, handlar klimatsmart och köper second hand. Men våra skadliga utsläpp minskar inte. ”Det krävs mer för att rädda klimatet” som Anika Agebjörn påpekar i sin debattartikel i NT 22 mars. Vi måste kräva krafttag av de styrande på alla nivåer, även kommunalt. Och det är bråttom!

Av de totala koldioxidutsläppen i Sverige kommer cirka 30 procent från vägtransportsektorn. Detta enligt Trafikverket som också konstaterar att persontransporterna med bil fortsätter att öka. Denna trend måste brytas.

En bra och viktig åtgärd för ett fossilfritt Östergötland vore att göra resor med Östgötatrafiken kostnadsfria. Trafiken får finansieras solidariskt av oss alla via skattsedeln. Efterhand kommer fler att åka buss, t.ex. bilister som hittills avstått för att det är för dyrt. Tidigare olönsamma busslinjer kommer att väckas till liv – en rättvisefråga för landsbygden. Vi slipper den tidskrävande och dyrbara hanteringen av pengar och biljetter. Turisterna kan hoppa på bussen utan krångel och känner sig välkomna till oss. Luften blir bättre, och chanserna ökar för att vi ska uppnå målen i Parisavtalet.

Inom Avesta kommun reser alla gratis med buss – och man har enligt kommunens beräkningar minskat sina koldioxidutsläpp med 40 ton per år. Värt att testa även i Östergötland.

Fram för nolltaxa i kollektivtrafiken alltså! De kommunpolitiker som vågar kämpa för denna reform kan räkna med min röst i nästa val.