Insändare Svar till Yogi Andersson i NT 15/5

Det är ett problem med din attityd. Den är förskräcklig. För alla oss som tagit dessa ”skitjobb”, och gjort det på vägen mot våra mål så framstår du som en bortskämd snorunge, 53 år gammal. Du verkar inte förstå. Det är väl det som är problemet i skyhög ungdomsarbetslöshet också. ”Ge mig hög lön så kanske du får något tillbaka...om jag känner för det.”

Jag har idag dubbel examen från högskola/universitet och efter många år i statlig tjänst (också ett ”skitjobb” faktiskt om du jämför med lönerna på privat arbetsmarknad), driver jag eget företag, eller ett par till och med. Jag arbetar långt över heltid, brinner för det jag gör och har en revisor som återkommande säger ”Du borde prioritera att höja din lön”. Med dubbel examen och många år på universitetet är jag naturligtvis kompetent och värd ett välbetalt jobb men framgångsrika företag skapas av mer pengar in än ut. Enkel matematik.

Du borde skärpa till dig. Ditt resonemang tar dig inte mot några mål. Vill du komma någonstans behöver du kämpa. Gå ut och ta ett jobb, vilket som helst. Bestäm dig för att inte stanna där för evigt men bestäm dig också för att du ska ge allt och visa dina allra bästa sidor för bra referenser och vitsord på väg mot nästa jobb som är lite bättre. Du kan också studera men ”jag vill inte” avgör väl det? Vart tror du att fötterna du släpar efter dig hemma ”när du gör ingenting” tar dig? Just precis. Ingenstans. Det är ditt alternativ.