Insändare Jag och många med mig följer Greta Thunberg. Hon är den mest klartänkta just nu, för hon går inte med på vår sociala förnekelse. Hon har förmågan att se utanför sig själv och vägrar leva bekvämt.

Jag får kraft från henne. För hon har ju rätt. Vi står inför en kris. En kris som är verklighet. En kris som vi privilegierade skapar. Just i detta nu.

Människor bygger sig på pengar, orkar inte se konsekvenserna. Men Greta är 16 år och hon förstår. Och vi måste backa henne. Stå bakom henne, för det här är något som påverkar alla.

Det här är en förbjuden uppmaning till alla ungdomar i Norrköping: Sitt med oss och skolstrejka fredagar klockan 12–14 i Hörsalsparken! Jag vet, skolan är viktig, slösa inte bort den chansen till utbildning. Men jag ber er ändå om en halvtimme, timme av er tid.

Vi måste kräva mer av de vuxna. Kräva mer av politiker och företag som säger sig vara medvetna om klimatförändringarna men inte gör tillräckligt. För bränderna, de smältande isarna och den förorenade luften är på riktigt. Detta är inte tomt tjat utan allvar. Hjälp oss få politikerna att förstå det allvaret. Vi måste ställa om. Nu. Vi kan inte vänta. Parisavtalet får inte brytas om vi ska hålla oss levande länge till.