Insändare I lördagens NT står att läsa om att Migrationsverket ska minska personal inom asylprövningen från norr till söder i Sverige.

Det är förståeligt att man måste dra ner på personal när politikerna så drastiskt som man har gjort det omöjligt för asylsökande att komma till Sverige

Men, de som kom 2014 (och kanske ännu tidigare) som inte fått besked än, hur påverkas de av nerdragningen? Skall de vänta ännu längre? Det handlar inte bara om ensamkommande ungdomar, utan också om familjer och ensamkommande vuxna.

Vid varje kontakt med Migrationsverket angående en asylsökande som kom 2014 till Sverige och som inte fått besked än möts jag av svaret att det kom så många asylsökande 2015 så det kan dröja mycket länge innan dessa personer får besked. Man får inga svar på hur lång tid ytterligare det kan ta, var ärendet ligger just nu, varför det tar halvårsvis efter senaste (inte första) intervjun hos Migrationsverket att reda ut om personen skall få stanna eller utvisas?

Den tid som en asylsökande väntar på besked är ren mental terror. Att under så lång tid som 3-4 år vara ifrågasatt angående identitet, uppgifter om hur och varför flykten från familj och hemland var nödvändig bryter ner psyke och hälsa hos den asylsökande.

Migrationsverket! Se till att utreda klart och ge svar till alla de som väntat i åratal på sina besked om uppehållstillstånd innan ni säger upp personal som gör att medmänniskor från andra delar av världen som söker vår hjälp har en hopplös och fullständigt nedbrytande livssituation.