Insändare Förskolan är en plats dit barn ska gå och känna sig trygga, väl bemötta, känna glädje, utvecklas utifrån sitt eget behov, och få en värdefull tid att ta med sig som grund för resten av skolgången och kanske till och med resten av livet. Tyvärr ser det inte ut så i dag.

Förskollärarna och barnskötarna som jobbar ute på våra förskolor vill inget hellre än att ge barnet allt ovanstående, men hur ska vi räcka till och orka göra detta varje dag?

Just nu handlar det mer om omsorg, se till att alla kan gå hem och känna att dagen var okej och för personalen att peppa varandra till att orka en dag till. Det är inte så vi pedagoger på golvet vill ha det. Vi vill kunna ge varje barn inledningspunkterna i denna insändare. Det är jag säker på att alla vårdnadshavare, chefer och politiker vill också.

Jag har jobbat som förskollärare i snart sex år och bara på denna tid kan jag se en enormt stor skillnad i vad som förväntas av oss. Förskolan håller på att gå under, barnen står maktlösa inför sitt öde, vårdnadshavare vet väl snart inte vad de ska tro och vi som jobbar håller på att sjunka med verksamheten.

Varför gör ingen något åt det då? Om ni visste hur många som just nu strider för att barn och pedagoger ska få det bra. En stor framgång i detta är förskoleupproret vars medlemmar gör ett stort arbete för att vi ska få det bättre. Men för att detta ska bli verklighet måste vi kämpa tillsammans allihop. Vi kan inte sticka huvudet i sanden och låtsas att det blir bättre en annan dag längre, för det blir inte det.

Kraven ökar, barngrupperna blir större, mer obehörig personal sätts in för att den behöriga inte längre orkar, barn och pedagoger blir sönderstressade och chefer hamnar i situationer som till slut är i stort sett omöjliga att lösa.

Min önskan är att alla vi som jobbar på golvet vågar göra våra röster hörda, att chefer vågar sätta ner foten och säga stopp till sina chefer så att det till slut når högst upp till politikerna som faktisk kan förändra. Om några år går ett stort antal förskollärare i pension och just nu finns inte tillräckligt många att ta deras plats. Förskolan kommer då att gå tillbaka flera steg då det inte längre finns behörig personal som vill jobba med detta yrke. Är det värt det?

Så alla politiker därute tänk till innan ni fattar beslut. Det kommer inte ändras på ett år eller två, men snälla ge våra barn en värdefull tid och framtid.

Jag kommer byta yrke då mitt jobb går ut över mitt liv, men jag kommer aldrig sluta strida för barnens bästa!