Landets politiker, lobbyister och journalister ska försöka ta plats i Almedalens späckade vecka. I samma ögonblick kommer över 10 000-tals supportrar ge röst och stöd för ett landslag på spännande äventyr. En blågul nation reser och blickar österut i dagarna med två skilda mål.

En del vill vinna Sverige på Gotland.

En annan del vill vinna världen i Ryssland.

Artikelbild

...och på mer än ett sätt går de hand i hand.

Vi såg och kände det den här kvällen i Kungsträdgården.

Fotbolls-VM i Ryssland har skapat rubriker, känslor och dramatik långt utanför de 90 minuterna på arenorna. Ingen kan väl ha missat det obehagliga näthatet mot mittfältaren Jimmy Durmaz, som fick utstå hat, hot och vidriga kommentarer efter den bittra förlusten mot Tyskland. Sverige gick samman tillsammans med förbundskapten Janne Andersson, Durmaz och hela truppen i mästerskapets viktigaste ögonblick, där de stod upp i en tydlig markering mot rasism.

Av bara farten blåste de Mexiko av planen, när de lät spelet tala också.

På hemmaplan samlade organisationen Locker Room Talk, som föddes och har sin verksamhet i Finspång med Shanga Aziz, Rogerio Silva, Julia Frännek och Hampus Sagrelius ihop sig här hemma för en manifestation till stöd för Durmaz med #backadurmaz– stoppade skitsnacket.

Över 10 000 personer anmälde sitt intresse för kvällen. Den var dock hotad ett tag, när den först stoppades av polisen av säkerhetsskäl vid Sergels Torg och hyran på 120 000 kronor för Kungsträdgården var för stor för arrangörerna.

Så kom ett samtal från Ryssland.

VM-spelarna, som läst artiklarna om det olika turerna vid sin bas i Gelendzhik, gick samman och tog hela hyreskostnaden.

Ni fattar.

Det är ett landslag av hela Sverige, vilket fick Stockholm Stad att gå in och nolla hela avgiften lite senare.

Vi står inför en av årets hetaste nyhetsveckor, när Sverige riktar blickarna mot österut. Det kan bli tufft för politikerna i de blågula VM-bruset och fotbollsfeberen. Jag vet inte om det var därför regeringen plötsligt tvärvände i sin tidigare bojkott av fotbolls-VM och kommer nu ha folk på plats under den heta åttondelsfinalen mot Schweiz i S:t Petersburg på tisdag, men det känns lite märkligt.

De kommer i så fall mötas av spelarna, som inte bara glädjer en hel nation med sin framgång på plan utan också vågar ta tydlig ställning utanför.

Det är värt en medalj i sig.