Siffror från den internationella organisationen Alzheimer´s Disease berätta om drygt 47 miljoner människor med en demenssjukdom, där just Alzheimer är den vanligaste. Var tredje (!) sekund insjuknar någon, vilket ger en tydlig vink om det ökade behovet av forskning, botemedel och information.

Jag mötte Pia Georgsson Asp, som är ordförande i den lokala Demensföreningen i Norrköping, den här eftermiddagen på biblioteket. Hon tog plats bakom ett bord med att hav av informationsblad, tidningar och böcker om olika demenssjukdomar.

Det var en del av dagen.

– Jag och vår kassör Britt Svensson var ute och levererade tårtor till olika dagverksamheter under förmiddagen tillsammans med informationsmaterial och en CD, som Demensförbundet ligger bakom. Den innehåller välkända låtar av svenska artister, som var och en har någon anknytning till demens, säger Pia.

De möttes av olika reaktioner på sin resa med tårtorna.

– På ett ställe funderade en gäst över vårt besök med frågan "Är det verkligen någon dag att fira?", berättar Pia.

...och du svarade?

– Vi firar inte. Vi uppmärksammar och sätter fokus på demenssjukdomar, men på en annan verksamhet kom en kvinna fram och sa "I dag är det min dag". Det är två olika aspekter på dagen.

Demensförbundet har drygt 130 lokala föreningar över hela landet med 11 000 medlemmar totalt. Pia Georgsson Asp har jobbat inom vården hela sitt liv och blev 2001 utbildad demensvårdsutvecklare. Hon möter många drabbade och anhöriga i vardagen.

Vad är den vanligaste frågan?

– Är sjukdomen ärftlig?

Svaret?

– Jag är ingen medicinsk expert. Det finns en speciell gen, som är ärtflig. Den är mycket ovanlig. Vissa familjer drabbas mer än andra, men just den frågan funderar många över idag.

Demensföreningen i Norrköping, som fyller 25 år i år och firar det den 27 november, har flera träffar under hösten. På tisdag pratar Pia Georgsson Asp om "betydelsen av ett rätt bemötande", där hon kommer med några tips.

Pia leder också en samtalsgrupp för yngre med demenssjukdom.

– Den är faktiskt en av de första i sitt slag i Sverige. Vi arbetar med Demensförbundets material, som heter Gör inte resan ensam. Jag har lärt mig massor av de här träffarna. Bara en sån enkel sak med tydliga namnskyltar framför var och en av oss gör livet lite enklare.

Just namn är viktigt.

– Det är viktigt att få höra sitt namn. Det är en bekräftelse.