Jag minns en tidig lektion i psykologi på gamla Klingsbergsskolan. Vi pratade om hur vi såg på och upplevde vardagliga saker. Vår lärare Boel Lihoff, som var så härligt engagerande och fyndig, påstod att alla vi där i salen bakom våra bänkar sett likadana ting på vår väg till skolan under morgonen.

Vad?

Det tog sin lilla tid innan vi knäckte den nöten.

Bilarnas registreringsskyltar och affärernas löpsedlar.

De bara finns där dag ut och dag in, men det är sällan de följer med oss i minnet om det inte är något alldeles, alldeles extra. Jag har aldrig sysslat med platespotting – den där leken där man letar bilar och jagar nummerföljden från 001 till 999 på deras plåtar. En del vänner lyckades gå hela vägen.

Jag är, av rätt enkla skäl, mer svag för löpsedlar och rubriker, som jag gärna nu vill pryda med nya ansikten, nya namn och nya hjältar. Många verkar i det tysta och många får just sin förening eller verksamhet att fungera.

Vi kan kallar dem eldsjälar.

Det finns så många i och runt vårt område, men de får alldeles för sällan sin rättvisa hyllning och uppskattning. Jag tänkte vi skulle ändra på det från och med i dag och försöka lyfta fram och in de i rampljuset. Vi tänker därför dra igång en artikelserie genom hela vårt bubblande område och söka med både ljus och lykta för att hitta de verkliga eldsjälarna.

Vi gör det tillsammans med er.

Idrottsgalan i Norrköping, som så smått börjat samla in och fundera inför sin femte upplaga i början av nästa år, har en egen kategori för just eldsjälar. Vi har mött så många fantastiska människor på den resan, men det finns många fler. Jag gjorde en enkel sökning i vår textarkiv över ordet eldsjälar och bjöds i ett och samma ögonblick på en hisnande resa genom historen.

Anne-Marie Johansson, som varit en drivande kraft och gymnastikledare i Åby IF under mäktiga 42 år, Daniel Johansson, som varit med och skapat och utbildat fler domare i fotboll och innebandy än vi kan räkna till, mister Valdemarviks IF i Sven-Åke ”Carla” ­Carlström, Sverker Johanssons envisa arbete ute i Östra Ryds IF eller Kimstads Laila Braam.

Jag har inte ens snuddat vid ytan med de fem namnen. Det finns tydlingen nästan en kvarts miljon olika föreningar runt om i hela Sverige. Det är mer eller mindre ett hopplöst uppdrag att ens försöka lägga ihop alla timmar våra eldsjälar lägger ner tillsammans ute i klubbstugorna, i konsthallar, på museum eller i skogen. Sverige skulle, på allvar, stanna utan dessa fantastiska människor, som gör skillnad.

Frågan är bara hur länge de är med oss.

Finns det en ny generation där ute, som är redo att göra det generationer har gjort före oss?

Jag skulle gärna vilja svara ja på den frågan, men vet också hur många föreningar tvingas lägga ned eller ge upp på grund av ledarbrist. Det är en oroande utveckling, som vi måste ta på allvar om framtidens generationer ska ha någon föreningen att leva och verka i.

Jag vet inte hur många eldsjälar, som passerat revy genom mitt föreningsliv i Hagahöjden, Sleipner, IFK Norrköping, Borgia, Nubf, Vita Hästen, NTK, Tjalve, NHK, Smedby, Tiwaz, Fridtuna och Finspångs GK (jag sysslade med rätt mycket olika sporter i de unga åren, på fritidsgården eller alla andra jag mött under årens lopp å yrkets vägnar. Jag tänker inte här och nu avslöja någon topplista utan bara konstatera hur de gjorde det möjligt för mig att vara en del.

"Mina" flesta eldsjälar finns i idrottens värld, men låt mig möta och träffa de i kulturens, näringslivets, kommunens, vardagens eller hembygdförenings värld nu.

Du får mer än gärna tips oss om din egen eldsjäl.

Skicka ett mejl till familj@nt.se, mats.willner@nt.se eller skriv några rader på ett papper och skicka det till Mats Willner, NT, 601 83 Norrköping så kan vi tillsammans hitta eldsjälarna, som gör vår vardag bättre.

Trevlig helg.