Sargon Akcan och Pelle Holm har i fyra års tid arbetat med en ny förening för en bättre, säkrare och tryggare framtid i Norrköping. De träffades i sitt engagerade arbete i Sylvia och Assyriska med Nattfotboll och Läs & räkna och har under tiden upplevt en allt dystrare och oroande vardag för barn och ungdomar.

De sitter på varsin sida om bordet den här dagen med allvarliga miner.

– Det finns stora problem i Norrköping. Vi känner till en del saker, men det händer så mycket mer under ytan. Vi måste göra något  – annars går det åt helvete. Vi kan inte beskriva läget på ett annat sätt. Det är så, säger Pelle.

Artikelbild

– Om inte Norrköping, kommunen och vi tar tag i det här nu så har många av våra barn och ungdomar inte någon chans. Jag får en klump i magen, när jag tänker på det, säger Sargon.

Den nya föreningen Norrköping Tillsammans är här.

Den blir ännu ett lovvärt, viktigt och värdefullt grepp i kampen om att lyfta staden och följer #starkaretillsammans, Idrott utan gränser och Ett drogfritt Norrköping ambition för framtiden. Föreningen lanseras i dagarna (www.norrkopingtillsammans.se) och består av medlemmar från Sylvia, Assyriska och privatpersoner, som vill göra skillnad.

Idag, i morgon och alltid.

Nattfotbollen startade med några timmar varje lördagskväll i oktober 2015 i Hageby. Den har sakta, men säkert utvecklats till något så mycket mer i dag spelar man från eftermiddag fram till midnatt för tjejer, ensamkommande barn och ungdomar.

– Vi tror starkt på Nattfotbollen. Den har redan gjort mycket bra för Hageby. Vi ska rulla ut bollen i Marielund inom en snar framtid. Det är vår starka förhoppning, säger Sargon.

Assyriska och Sylvia har tillsammans drivit flera projekt, som blir självständiga verksamheter i den nya föreningen.

Det senaste är Trygg Skolgång, som bara är någon månad gammal, och finns på Söderporten i Hageby.

– De omfattande renoveringarna och ombyggnaderna har skapat en osäker miljö på rasterna. Det har varit både konflikter och bråk mellan ungdomarna. När skolan vände sig till oss och bad om hjälp var det ingen tvekan, säger Sargon.

I dag har föreningen rastvakter på plats vid varje rast varje dag. Det kostar inte skolan en krona.

– Det är tjejer och killar, som känner området, kan flera språk och möter ungdomarna. Många ungdomar drog sig för att ens gå ut på rasterna och gömde sig hellre. Vi jobbar med att fånga upp alla och få med de där ute. Det har blivit bättre.

– För våra ledare, som ännu inte kommit ut i arbetslivet, är det här en bit på vägen. De växer som individer.

I dag jobbar man bara med Söderporten.

– Vi har redan märkt av ett intresse från andra och ska försöka ta det vidare efter sommarlovet. Vi ska utvärdera den första tiden innan vi bestämmer något, berättar Sargon.

– Våra projekt har handlat mycket om Hageby, men det är bara ett första steg. Vi är på väg mot andra delar i staden i Klockaretorpet, Marielund och Navestad.

Både Sargon Akcan och Pelle Holm har sett de oroväckande låga skolresultaten i några av de socioekonomiskt utsatta områdena, där den nya föreningen ska synas mest.

– Resultaten finns där. Svart på vitt. Vi kan inte bara gnälla utan måste göra något för barnen. Vi tror på ett lagtänk och en teamanda, som vi kan ta med oss från idrottens värld. Det ger resultat, säger Pelle Holm.

Målsättningen är hög.

– Norrköping ska bli piloten, en föregångare för hela landet, hur vi löser integrationen, säger han.

Mycket hög.

– Vi är optimister, lite halvgalna, som tror oss kunna ändra svenska samhället. Vi gör ett rejält försök. Vi måste lyckas. Föreningslivet spelar roll. Det kan vara idrott, musik, konst eller något annat. Vi börjar här och nu.