Ledare Valdagen har övergått till kväll. På Drottninggatan i Norrköping hörs sorlet från en pub. ”Vad röstade du på?”, frågar någon på uteserveringen sitt bordssällskap.

Längre ner på gatan håller Moderaterna sin valvaka, en trappa upp på Elite Grand Hotel. Där frågar man egentligen samma sak – fast bredare. Där vill de veta hur landet, regionen och kommunen röstade.

Några minuter innan den första vallokalsundersökningen presenteras går oppositionsrådet Sophia Jarl (M) upp på scenen. Hon säger att det de har gjort – den senaste mandatperioden och valrörelsen – kan liknas vid att springa ett maraton. Och nu har de bara de sista metrarna kvar. Jarl berättar sedan att hon är extra stolt över det interna arbetet som har utförts.

Sophia Jarls något defensiva tal fångar den osäkra stämning som verkar råda i partiet. En moderat från Östergötland berättade kvällen innan, före den stora duellen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven i Linköping, att de hoppades på det bästa men förberedde sig för det värsta. Och på valvakan i Norrköping berättar de lokala M-politikerna Anna Sotkasiira Wik och Sylvia Nilsson – som den senaste tiden har kampanjat mycket i Skärblacka, Norsholm, Kimstad och Vånga – om en väljare de mött. Personen hade sagt att Moderaterna är den politiska kraft som behövs men att det nog inte kommer att gå bra det här valet. Men de skulle hålla modet uppe ändå.

På valdagskvällen är uppenbarligen Moderaterna ett parti som förbereder sig för det värsta.

SVT:s vallokalsundersökning innehåller inte heller några muntra besked, i den faller Moderaterna kraftigt jämfört med valresultatet 2014. När siffrorna presenteras på valvakan i Norrköping möts det med spända ansiktsuttryck. Att det går bra för de andra Allianspartierna verkar glädja föga, när Moderaterna samtidigt backar. Och det här pekar på att det finns en risk för ökade spänningar i Alliansen. Men när det står klart att Alliansen enligt undersökningen med knapp marginal blir större än de rödgröna hörs jubel.

I takt med att Moderaterna senare under kvällen ser ut att gå bättre ljusnade läget, även om stämningen fortsatt var avvaktande på valvakan.

En del talar dock för att Moderaterna, särskilt på kommunal och regional nivå, kan behöva pendla mellan jubel och spända miner. Avgörande blir vilka majoritetsbildningar som går att få till under de kommande dagarna eller veckorna.