Ledarkrönika Så har vi firat ännu en nationaldag i vårt vackra land, som vi har så många anledningar att vara stolta över. Men alla är inte stolta över att vara svenskar, vissa söker sina ideal på främmande platser. En delegation från Alternativ för Sverige (AFS) med partiledaren Gustav Kasselstrand i spetsen passade till exempel på att besöka en nationalistisk konferens i Moskva under veckan.

”Det är otroligt intressant att vara här i Moskva” säger Kasselstrand till Sveriges Radio. Det kan jag själv skriva under på – hela Ryssland är ett otroligt intressant land! Men för den sakens skull behöver man inte delta i Kremls propagandaföreställningar.

Konferensen omfattade över 500 personer från mer eller mindre extrema nationalistpartier, så AFS var onekligen i gott sällskap. Att det skulle vara fråga om en rysk så kallad påverkanskampanj låtsades Kasselstrand & Co inte om. Jag skulle gärna vilja ta dem på orden, att det bara handlar om gammal hederlig obildning. Men tyvärr visste de nog vad de gav sig in i. För i dylika nationalistkretsar dyrkas den ryske presidenten Vladimir Putins auktoritära statsbygge. De inbjudna hoppas på en liknande utveckling i sina egna länder.

Till Kremls försvar, om det finns något, må man erkänna att det är utomordentligt skickligt att lyckas dupera så många människor. För naturligtvis hade inte någon konferens anordnats, om inte statsledningen trodde sig kunna vinna något för egen del. I Kreml struntar man fullständigt i alla dessa ditresta nyttiga idioter. Det handlar om att slå split i andra europeiska länder och därmed stärka Rysslands eget utrikespolitiska inflytande. Det om något borde nationalister kunna förstå!

Därtill har ryska säkerhetsorgan alltid intresse av att söka kontakt med lämpliga personer, till exempel den till AFS avhoppade sverigedemokraten Mikael Jansson – som påpassligt nog sitter kvar som politisk vilde i försvarsutskottet. Då duger det att tala om direkta säkerhetsrisker för svensk räkning.

En sann patriot tänker på sitt fosterland och går inte främmande staters ärenden. De som åkte till Moskva försöker gömma sig bakom vår fana, men de älskar inte Sverige.