Ledare Under hela mandatperioden har Jimmie Åkesson bönat och bett om att få fälla den sittande rödgröna regeringen. Men nu när vi närmar oss valet, då börjar han plötsligen tveka på målet. Enligt Åkesson har Socialdemokraterna rentav en bättre politik! Åtminstone när det kommer till invandringsfrågor. Och åtminstone är politiken bättre än Centerns (SvD 20/11).

Att det inte bara handlar om invandringspolitik (fast nästan, för Sverigedemokraterna är fixerade vid invandringen), påvisar han sedan i en intervju för Aftonbladet. Nu är SD plötsligen sprungna ”ur samma mylla” som S. Fördelningspolitiken, folkhemmet och ”sådana saker”. Lite socialism är tydligen inte så illa trots allt!

Därtill är Åkesson beredd att fälla en eventuell Allians-regering hur lätt som helst. Och det handlar inte bara om aversion mot Centern eller ens Liberalerna. Varken moderater eller kristdemokrater kan känna sig säkra på Sverigedemokraternas stöd.

Det är faktiskt ett mycket välkommet besked, inte minst en dag som denna då SD samlas för landsdagar (partikongress) i Norrköping. Det går att lita på Åkesson! Det vill säga, det går att lita på hans genuina opålitlighet. Den som inbillade sig att Sverigedemokraterna på ett eller annat sätt trots allt var nästan borgerliga, har nu anledning att tänka om.

Inte minst gäller det moderater som av en eller annan anledning funderat på om en röst på SD också är en röst på Alliansen. Många av dessa väljare vill säkert först och främst fälla den sittande regeringen. Och de vill inte se en ny rödgrön ministär, eller vilken annan regering som leds av Socialdemokraterna. I praktiken kan emellertid en röst på Sverigedemokraterna betyda lite vad som helst. Till exempel att Stefan Löfven kan sitta kvar eller komma tillbaks som statsminister.

På ett sätt går det visserligen att förstå Åkesson. Det går nämligen relativt dåligt för SD i opinionsundersökningarna, även om partiet fortfarande är starkare än förra valresultatet. Sådant kan skapa desperation i vilket parti som helst, men i synnerhet ett som vant sig vid ständiga framgångar. Det lär dock inte att bli lättare att behålla ”otrogna” moderater genom att hota med Löfven!

Vad ska då Alliansens partiledare göra? De ska naturligtvis bilda regering – om möjlighet finns efter nästa val. Om Sverigedemokraterna då hellre röstar med Socialdemokraterna eller senare väljer att byta sida, så är det upp till dem. Då får de stå sitt kast. Svårare är det inte.