Krönika Sveriges uppladdning inför den avgörande matchen mot Mexiko har svärtats ner av den rasism som Jimmy Durmaz drabbats av efter matchen mot Tyskland. Landslagsledningens och lagkamraternas stöd var lika viktigt som det var självklart. Men tyvärr är Jimmy Durmaz varken den första eller sista fotbollsspelaren som kommer bedömas annorlunda på grund av vilket landslag de representerar eller sin hudfärg.

Inför VM 2014 bytte Diego Costa landslag, från sitt födelseland Brasilien till Spanien. Costa är en av världens bästa anfallare, men hans karriär har varit allt annat än spikrak. Därför hade han bara gjort två landslagsmatcher tidigare, men ingen av dem var en tävlingsmatch. När han senare fick spanskt medborgarskap kunde han därför byta landslag.

Reaktionerna i Brasilien lät inte vänta på sig. Det här var ju deras VM, för första gången sedan 50-talet hade fotbollen kommit hem till Brasilien. En spelare av Costas kaliber skulle ge Brasilien stor chans att vinna turneringen. Costas landslagsbyte fick det brasilianska fotbollsförbundet att kräva att hans medborgarskap skulle dras in. När spanska landslaget hade öppna träningar skrek folk från läktaren att Costa var en förrädare.

På andra platser i Brasilien sprang en annan brasiliansk anfallare omkring, Eduardo. Namnet och hemlandet till trots: Han spelade för Kroatien, som faktiskt mötte Brasilien i öppningsmatchen. Eduardo sjöng båda nationalsångerna på Arena Corinthians i Sao Paulo. Men ingen buade ut Eduardo. Varför? Han hade helt enkelt aldrig varit bra nog att platsa i det brasilianska landslaget. Att han spelade för ett annat landslag kunde man se på med en viss glädje. Kul att det gått bra grabben, ungefär. Han var ju ändå inget hot. Men det var Diego Costa. Det var därför han var en förrädare. Han hade svikit sin nation. Ingen brydde sig om Eduardo. Vad de olika spelarna kunde prestera på planen blev helt enkelt avgörande för vem som var mest brasiliansk. Den reaktionen ser vi tyvärr gå igen gällande Jimmy Durmaz, och från båda sidor.

Många har tagit upp det faktum att Jimmy Durmaz gjorde ett av målen mot Frankrike som såg till att ta oss till VM som ett argument mot rasismen han fått utstå. Men det är ju precis samma feltänk som lågpannorna som fyllde Durmaz kommentarsfält med rasism gör sig skyldiga till. Huruvida han är en bra eller dålig fotbollsspelare är helt irrelevant i sammanhanget: Han har samma rätt till Sverige som alla andra eftersom han är medborgare här, punkt slut.

Att spela i ett svensk landslag är en närmast övermänsklig prestation, det är alltjämt den populäraste idrotten i landet. Att vara med och skjuta Sverige till VM mot Frankrike, ett av världens bästa länder är på en sådan nivå att det blir svårt att ens förstå. Visst vore det vackert om Jimmy Durmaz idag byts in och sätter det avgörande målet mot Mexiko som tar Sverige vidare till åttondelsfinal. Det vore, för att citera Durmaz landslagskollegor, verkligen att säga fuck rasism. Den som säger något annat har ett hjärta av svartaste granit. Men det har ingenting med svenskhet att göra.