Ledarkrönika ”Vi måste ta oss samman och komma vidare” konstaterade oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) bland annat under sitt tal i Almedalen på söndag. Han åsyftade visserligen inte Alliansen, men symboliskt känns det ändå som en uppmaning till svensk borgerlighet.

Det är nu det gäller. Alliansen kan inte kosta på sig meningslösa konflikter, som den kring huruvida sverigedemokrater eventuellt bör få ordförandeposter i riksdagens utskott. Öppet gräl i dylika frågor lär inte locka många väljare!

Kristersson tog sig själv samman under talet. Han var med andra ord ungefär lika allvarlig och lite sträv som vanligt, när han talade om trygghet och säkerhet. Men också om vad som behöver göras för barn och ungdomar med problem. Så kallat mjuka frågor förknippas inte alltid främst med Moderaterna, vilket dock är fördomsfullt. För Kristersson har frågorna allt sedan tiden som socialborgarråd i Stockholm legat honom varmt om hjärtat.

Alla var inte nöjda med allt. Vi kan notera att skattesänkningarna lyste med sin frånvaro under talet! Och, som det går att läsa på nyhetsplats i dagens NT, var till exempel oppositionsrådet i Norrköping Sophia Jarl (M) missnöjd med att Kristersson inte tog upp frågan om kvalificering av välfärdtjänster.

Däremot ägnade han visst utrymme åt att markera mot Sverigedemokraterna. Bra. Sverigedemokraterna har profilerat sig som invandringskritiskt, men saknar politik på en lång rad områden. SD:s högervridning är delvis uttryck för vänsterpropaganda och tyvärr kan man inte vara säker på vem Jimmie Åkesson i slutändan kommer att stödja som statsminister. För den som hoppas på maktskifte kan en röst på Sverigedemokraterna vara bortkastad.

Men det behövs en ny och moderatledd regering för att till exempel ta i på riktigt mot gängkriminaliteten, vilken Kristersson uppmärksammade i Almedalen. I själva verket är Allianspartierna också överens om det mesta. Låt inte destruktivt bråk i mindre frågor förstöra samarbetet.