Ledarkrönika När Jimmie Åkesson mötte Carl Bildt i SVT:s Agenda framgick nästan övertydligt hur okunnig och osäker, men stundtals också extrem, sverigedemokraten är. Han förstår sig helt enkelt inte på Europapolitik, i synnerhet inte vid ett meningsutbyte med en verkligt insatt person som Bildt. Ibland blev jag nästan generad å Åkessons vägnar.

Fast också oroad. Låt oss inte hymla, det finns förmodligen många väljare som står i valet och kvalet mellan M och SD. Som är trötta på vänsterstyret, men även det politiskt korrekta Sverige som emellertid spillde över också på Moderaterna under Reinfeldteran. Väljare som trodde på Moderaternas tidigare försiktiga invandringspolitik, men också partiets konservatism och stålhårda säkerhetspolitk – men som såg dessa värden urholkas och nu är osäkra på vad som gäller.

Men de som tycker att Moderaterna inte är (eller snarare, under några år, inte var) tillräckligt moderata, bör i så fall inte välja ett sämre alternativ.

Åkesson försökte, men misslyckades skändligen, i sina försök att förolämpa den retoriskt mycket skickligare gamle moderatledaren. Åkesson påstår sig vilja ha europeiskt samarbete, men samtidigt kräver han att Sverige lämnar EU. Han kan inte konkretisera vad hans politik innebär, samtidigt som den bryter mot allt vad Moderaterna stått för i decennier. Väl att lägga märke till – det handlar inte om att strama upp samarbetet, utan om att helt lämna det.

Moderater bör tänka sig för och lyssna på de anmärkningar Bildt framförde, hur nationalpopulister skadar det europeiska samarbetet men framför allt vilka negativa ekonomiska och politiska konsekvenser ett utträde skulle få för Sverige. Hur skadlig Åkessons politik är för vår svenska nation.

Men vad är att vänta av en sverigedemokrat som inte kan skilja på Frankrikes Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin? Det lät som gammal 68-vänster som på tiden det begav sig tyckte att diverse kommunistledare åtminstone inte var sämre än folkvalda amerikanska presidenter. Och som aldrig såg hotet från öster.

Därför bör inte moderater – inte ”nya”, men i synnerhet inte klassiska – ens överväga att rösta på Sverigedemokraterna.