Krönika Nu kan det rimligen inte finnas någon tänkande människa kvar som inte förstår att Ryssland bedriver ett informationskrig mot oss i väst.

Förra veckan utspelade sig en farsartad historia när internetsajten Buzzfeed tillsammans med TV-kanalen CNN valde att publicera ett dokument som påstår att ryska underrättelsetjänsten har ett antal hållhakar på Donald Trump. Sin vana trogen kastade sig Trump ut i debatten själv direkt på Twitter och förnekade allt. Ett par dagar följde med diskussion om innehållet i dokumentet verkligen kunde vara sant.

Det visade sig också att det inte bara var CNN som hade tyckt att dokumentet hade ett visst intresse. Avgående vicepresidenten Joe Biden kunde bekräfta att han informerats om det av de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Hur ska vi förstå det inträffade?

När jag fick höra om dokumentet anade jag direkt ugglor i mossen. Var det inte lite för bra att ett kompromotterande dokument om Trump dök upp precis efter att han blivit vald?

Jag letade därför upp dokumentet på nätet och skummade igenom det. Därefter bestämde jag mig för att jag tror att det är en bluff. En skickligt planterad bluff men ändå ett falsarium.

Det som gjorde att CNN valde att publicera innehållet var att de tyckte att upphovsmannen var trovärdig. Dokumentet skulle ha varit skrivit av en brittisk före detta MI6-anställd, en före detta underrättelseagent med gott renommé.

Men jag tänkte att varför skulle inte en före detta brittisk agent kunna bli lurad lika väl som någon annan? Därtill trodde jag inte för en sekund på påståendena om att Donald Trump skulle ha hyrt in prostituerade för att urinera på en säng på ett hotell i Moskva för att skända den plats där Barack Obama skulle ha sovit på ett statsbesök.

Historier som är för bra för att vara sanna är nästan aldrig sanna, och förtalskampanjer innehåller nästan alltid påståenden om att en person är sexuellt pervers.

Det tog inte heller lång tid innan dokumentets trovärdighet punkterades helt när det visade sig att den medarbetare till Trump som skulle ha sammanträffat med ryska intressen i Prag aldrig har satt sin fot i Tjeckien någonsin.

Den intressanta frågan är därför inte om innehållet i sig har något värde utan vem som tjänar på det och vad han vill uppnå.

Här är min gissning att det är ryska FSB som ligger bakom. Jag vet naturligtvis inte det med säkerhet, men modus operandi är ryskt. Jag tror att den brittiske före detta agenten är lurad. Vissa uppgifter i dokumentet är falska och historien om de prostituerade är löjlig, men mycket av de falska nyheter som Kreml sprider i andra sammanhang är motsägelsefulla och löjliga. FSB är inte intresserat av att vi ska bli övertygade, bara att vi ska bli misstänksamma. För det ändamålet fungerar löjliga historier bra.

Att Kreml prånglar ut falska rövarhistorier om Donald Trump är inte heller konstigt eftersom han är USA:s nye president. I Moskva jublade man nog över att han blev och inte Hillary Clinton blev vald, men man vill rimligen inte att han ska vara en stark president. USA är ju alltjämt en fiende i Kremls ögon.

För övrigt anser jag att Islamiska staten bör förstöras.