Ledarkrönika Nu analyseras valresultatet på bredden och på tvären. Vem kan regera med vem? Vad säger valresultatet – egentligen?

Men innan vi förlorar oss i eftervalsanalyserna bör vi ägna lite tid åt själva valet. För det lämnade en hel del att önska.

Samtidigt som valresultaten började rapporteras in under söndagskvällen kraschade valmyndighetens hemsida, som blev lika svart som valnatten. Och även om det inträffade inte påverkade rösträkningen var det en hyfsat allvarlig incident. Men svensken var vid det laget luttrad.

I Stockholm levererade inte Postnord förtidsrösterna till vallokaler i tid. Orsaken sades vara bemanningsbrist.

Vid en del vallokaler ska det också ha varit långa köer. Det ska ha fått folk på flera håll i landet att vända, för att komma tillbaka senare.

De långa köerna ska ha berott på att på en del platser fick bara en väljare i taget gå fram till bordet för att hämta sina valsedlar. En bestämmelse som har införts för att undvika den oordning som uppstod på borden under förra valet. Men att valsedlarna överhuvudtaget ligger öppet är något som har kritiserats av flera tunga instanser.

Efter SVT:s stora partiledardebatt i fredags – i valrörelsens slutskede – stormade det även kring SVT, som tog avstånd från ett av Jimmie Åkessons (SD) uttalanden om invandrare. Att statstelevisionen på det här sättet markerade mot ett enskilt uttalande är anmärkningsvärt, särskilt då Åkessons påståenden bestreds av de andra partierna. Att SVT:s uttalande gjordes så nära inpå valet gjorde även att det kunde uppfattas som ett politiskt ställningstagande.

Och skandalerna har varit fler. Under valrörelsen spreds falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna på arabiska. Socialdemokratiska lokalpolitiker på ett par platser i landet delade påståenden om att Moderaterna hatar muslimer, att de vill förbjuda slöjor och stänga moskéer.

NT kunde även rapportera att en väljare i Finspång nekades att få rösta, eftersom personens namn redan var avprickat i röstlängden.

De problem som uppstod i samband med årets val pekar på att det finns en del arbete att göra. Och det är inte ett val utan ett måste.